Sentralbankene i fremvoksende økonomier risikerer å sette i gang et nedsalg i det globale obligasjonsmarkedet på linje med 1994.
Slik lyder advarselen fra sjeføkonom Bruce Kasman i JPMorgan Chase, ifølge Bloomberg News.
Han mener at selv om styringsrentene i fremvoksende økonomier har blitt hevet den seneste tiden, er de fortsatt rundt 200 basispoeng, eller to prosentpoeng, under 2008-snittet.
Kan bli tvunget til innstramming
Dersom man justerer rentene for inflasjon er de nær sitt laveste nivå siden resesjonen. Samtidig stiger den underliggende inflasjonen. Sentralbankens uvilje i forhold til å stagge inflasjonen hjemme kan komme til å sende inflasjonen opp ute, som vil føre til at den amerikanske sentralbanken Fed må stramme inn.
Hans frykt er at det kan føre til den samme situajsonen man så i 1994, der investorene først tvilte på Feds vilje til å bekjempe inflasjonen før Fed begynte å sette opp styringsrentene i februar. I september hadde obligasjonsmarkedet falt mer enn tre prosent. Det høres kanskje ikke så mye ut, men tapene ble estimert til 600 milliarder dollar bare i det amerikanske markedet.
I det globale obligasjonsmarkedet ble tapene estimert til 1.500 milliarder dollar, ifølge beregninger gjort av Fortune.
Kan bli drept
- Det er en oppskrift på nedbrytende dynamikk i markedene hvis justeringer av pengepolitikken skjer synkronisert. Det kan skje de neste 12-36 månedene. Obligasjonsmarkedet kan bli drept, mener Kasman.
Selv om han tviler på at fremvoksende økonomier og utviklingsland kommer til å miste kontroll over inflasjonen , tror Jim O'Neill i Goldman Sachs Asset Management at renten på amerikanske tiårige statsobligasjoner raskt kan nå fem prosent dersom den globale veksten tar seg opp raskere enn ventet.
Da blir Fed nemlig tvunget til å begynne normaliseringen av pengepolitikken. Renten ligger i dag rundt 3,5 prosent. Renteoppgang i obligasjonsmarkedet betyr at prisen på obligasjonen faller.
- Den største bekymringen er et stort nedsalg i obligasjonsmarkedet som i 1994. Den ideelle situasjonen er at industrilandene kommer tilbake mens de fremvoksende økonomiene kjøles ned. Men det som kan skjer er at dersom USA og andre industriland styrkes så kan de gi utviklingslandene og de fremvoksende økonomiene et vekst-innsprøyting.
Les også: - Det blir verre
- Verdensøkonomien er alvorlig syk
På innsiden: Statsgjeld er best
Kjøpte tilbake krisegjeld (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.