Eksperter Dagens Næringsliv har snakket med frykter at det nå kan bli kladdeføre i det følsomme nyboligmarkedet.

Les dagens sak: Frykter bråstopp i nyboligmarkedet

Men i bruktboligmarkedet tyder lite på nedkjøling.

- Presset i boligmarkedet er ikke blitt mindre enn på samme tid i fjor, kanskje enda sterkere, sier sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret.

Mandag legger eiendomsmeglerbransjen frem boligprisstatistikken for august.

- Juli-tallene var litt i overkant av hva jeg hadde ventet og håpet, og august blir neppe særlig annerledes. Det vil si minst tre prosent opp fra juli, tror Senneset.

- Det er større sjanse for en sterkere prishøst i år enn i fjor enn det motsatte, sier han.

Prisene er en god del høyere enn i fjor på samme tid, noe Senneset venter vil bidra til å dra ned prisveksten.

- Men det er da også det eneste som dempe veksten. Likevel vil dette neppe slå særlig mye ut i høst. Om mulig enda flere på visning vil nulle ut effekten av at prisene er høyere enn i fjor, sier Senneset.

Se tabeller: Sjekk boligprisene der du bor

Bygges for lite
Etter at boligprisene i Norge fikk en dipp under finanskrisen i 2008, har prisene steget 41 prosent. Og selv om mange analytikere venter at prisveksten vil avta fremover, er det fortsatt god fart. Boligprisene er nå 15 prosent høyere enn på denne tiden for to år siden, og er opp nesten 8 prosent det siste året.

Senneset venter et svakt prisfall i de faktiske prisene etter at august er unnagjort.

Dette er normalt, etter som det er relativt flere selgere enn kjøpere på høsten i forhold til på våren.

- Men jeg tror fortsatt på prisøkning justert for sesongvariasjoner, sier Senneset, og peker på at det er misforholdet mellom befolkningsvekst og boligbygging i mange av byene som sørger for det hete boligmarkedet.

Noe som også bekymrer Norges Bank: - Boligprisene har et veldig høyt nivå

- Mer delt boligmarked
Sjeføkonom Jan L. Andreassen venter en normal prisoppgang i august: Et prishopp på 2,5 prosent.

- Dette skyldes at kvaliteten på boliger i august er mye høyere enn de som ble omsatt i juli. Udramatisk med andre ord, sier Andreassen.

Fremover mener økonomen vi må regne med beskjeden prisvekst for landet som helhet, selv om Norges Bank kutter rentene.

- Hyttemarkedene er meget svake, og det finnes en lang rekke usolgte, dyre objekter langs kysten etter en regnfull sommer. Mitt råd til eiere av alle usolgte "bløtkakeboliger" i områder hvor det har hopet seg opp, for eksempel Kristiansand, er å gå ned ti prosent i pris. Det viktigste er at folk kommer på visning! sier Andreassen.

Sjeføkonomen mener vi går mot et mer delt marked.

- Trykket er høyt i fem fylker: Oslo, Akershus, Rogaland, Hordaland og Sør-Trøndelag. I resten av Norge blir det mer blandet, sier Andreassen.

- Om renten går litt eller ned er ikke så viktig. Et kvart prosentpoeng på renten er 2500 kroner i årlige bruttoutgifter per million i lån. Noe som utgjør 160 kroner per måned etter skatt. Likevel har det stor verdi for folk å vite at renten blir behagelig lav – omtrent på dagens nivå – i flere år fremover, sier Andreassen.

Han venter at trendveksten for boligprisen blir rundt fire prosent i årene som kommer.

Les også:
Kjøpte for 22 mill i fjor - selger for 27 mill nå


Byttet megler - fikk 1,4 mill. mer for leiligheten

<b>Supersalg på rentebinding: - Bind renten lenge</b>

Se tabeller: Sjekk boligprisene der du bor (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.