Flere børsaktører frykter at tirsdagens fall på børsen varsler om en tung høst for investorene, skriver Dagens Næringsliv.

Hovedindeksen endte tirsdag på 347 poeng etter et fall på 2,53 prosent. Fallet var det største siden 1. juli. Samtlige av de 20 mest omsatte selskapene falt i verdi.

Etter tirsdagens fall er Oslo Børs ned 6,57 prosent så langt i år.

Velbegrunnet
Sjefstrateg Herleif Håvik i meglerhuset Pareto mener investorenes frykt er velbegrunnet:

– Etter min mening har makroøkonomien snudd. Vi har nådd et toppunkt, og det går svakere i den vestlige verden, mye fortere enn man trodde. Ledende indikatorer peker bare én vei, sier han til DN.

Det er først og fremst svake nøkkeltall fra USA, med lavere vekst og høy ledighet som hovedfaktorer, som bekymrer Pareto-strategen. Han sier det også er bekymringsfullt at alle "tiltakspakkene, som var himla dyre," ikke har fått i gang økonomien ordentlig.

Septembergrøsser

Aksjestrateg Peter Hermanrud i First Securities tror at markedet frykter en ny «septembergrøsser» og at det har bidratt til det siste fallet.

– Markedet får aldri full panikk – bortsett fra på høsten, sier Hermanrud til DN.

En historisk oversikt viser at Oslo Børs 13 ganger har falt med mer enn 5 prosent i verdi i en september måned. Og blant de 50 verste månedene avkastningsmessig siden 1957, inntraff 44 prosent i august, september eller oktober.

Dommedagsprofetier
Strateg Marc Chandler ved Brown Brothers Harriman & Co. i New York sier til Bloomberg ifølge Aftenposten at dommedagsprofetiene har bitt seg fast i markedet.

Tirsdag ettermiddag kom det også ferske tall som viste den kraftigste nedgangen noensinne i antall solgte brukte boliger i USA.

– Alle psyker hverandre ut på grunn av negative nøkkeltall, sier analysesjef Kim Evjenth i Argo Securities til Finansavisen.

Vakum
Evjenth legger til at «det er et slags vakum etter resultatsesongen».

– Hvis markedet er litt surt, sklir det lett lengre ned, legger han til.

Aksjestrateg Hermanrud mener at enkelte investorer har en tendens til å kaste kortene om høsten.

– Mange har en forventning om hva selskapet skal tjene i løpet av året, men godtar at man henger litt etter i første og andre kvartal. Når man kommer til tredje kvartal og det ikke innfrir, er det ofte tid for å kaste kortene, sier han.

Les også: - Folk er veldig redde

- USA kan gå konkurs innen 2020

Dr. Doom spår amerikansk kollaps


<b>- Kjøp aksjer nå</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.