Norske Skog tror at halve volumfallet i europeisk avispapir fra 2008 til 2009 blir hentet igjen innen 2011. Det sier konsernsjef Sven Ombudstvedt i Norske Skog i et intervju med TDN Finans.
- Deretter blir det et nytt normalnivå igjen. Allerede så langt i år ser vi at etterspørselen har tatt seg opp. Vi ser jo også at våre egne ordrebøker er relativt gode fremover, og vi har nettopp oppjustert prisen for magasinpapir, sier Ombudstvedt til TDN Finans.
Endringer
Ombudstvedt, som tiltrådte som konsernsjef i Norske Skog 1. januar, sier at den første tiden i selskapet har vært som ventet. Markedet har derimot utviklet seg svakere enn han trodde i desember.
- Det er stort sett som ventet. (..) Det som har vært noe svakere enn ventet er markedsutviklingen, spesielt prisutviklingen inn i 2010. Hele bransjen har sett en skuffende utvikling, sier Ombudstvedt til TDN Finans. Han viser særlig til avispapir.
- Det medførte fra mitt ståsted to ting: For det første var det riktig at jeg kom raskt inn, og for det andre at vi må sette ytterligere trykk på de forbedringstiltakene og arbeidet med gjeldssituasjonen som var i gang da jeg begynte, sier han videre.
Konsernsjefen sier at det ikke har vært noen negative overraskelser når det gjelder anleggenes tilstand, organisasjonens kompetanse eller posisjoner de har.
Ombudstvedt har allerede gjort noen organisatoriske endringer. 18. mars meldte selskapet om en omorganisering av sin europeiske salgsvirksomhet.
- Vi ser på alle områder, fra råstoffinnkjøp til kunde, for å prøve å ytterlig effektivisere. (..) Jeg utelukker ikke at det kommer flere ting her. Dette må en kontinuerlig jobbe med, sier Ombudstvedt til TDN Finans.
Frykter ikke USA-utvikling
Konsernsjefen er ikke redd for at det europeiske avispapirmarkedet vil oppleve et like stort fall i etterspørselen som det amerikanske.
- Det europeiske avispapirstrukturen er mer solid. Det er mye større grad avisabonnementer. Den samfunnsmessige betydningen av aviser er viktigere i Europa, og det er mer tradisjon for aviser. I tillegg er TVens situasjon svakere i Europa enn i USA, sier han.
- Hvordan ser dere på nye teknologiske innovasjoner som iPad i forhold til etterspørselen?
- Det er vel generelt få, om noen, som tror på etterspørselsvekst av avispapir på lang sikt. Samtidig er det viktig å huske at det var en betydelig nedgang i fjor drevet av økonomiske sykler, sier han.
Venter høyere etterspørsel
Norske Skog-sjefen venter "etter all sannsynlighet" høyere etterspørsel i 2010 og 2011 enn i 2009.
- Det er viktig at vi vil få igjen det markedet, men så vil vi nok over tid se en utflating og noe nedgang i etterspørselen etter både avis- og magasinpapir. Det er ikke teknologi som er krevende nå, det er mer de økonomiske syklene. Teknologien har tatt ganske mye av det amerikanske avispapirmarkedet (..), men det skal ganske mye til at iPad gjør ytterligere innhogg, sier Ombudstvedt til TDN Finans.
Norske Skog annonserte 24. mars en prisøkning på magasinpapir med 35 euro pr tonn fra 1. april.
- Vil denne prisøkningen kompensere kostnadsøkningene?
- Primært har vi sett en økning på masse og i noen grad andre innsatsfaktorer. Dette er åpenbart et forsøk på å ta igjen det, men uten bedre markedsposisjon har vi ikke kunnet gjøre dette. Også andre produsenter har annonsert prisøkninger. Det blir ikke noen store marginøkninger av dette, og det vil primært gå til å kompensere kostnadsøkningene, sier han.
Har god tid
Ombudstvedt sier at det ikke er gunstig å refinansiere selskapet for tidlig, gitt gunstige betingelser på eksisterende lån. Selskapet vil likevel ikke utelukke noen alternativer i forhold til finansieringen.
Norske Skog har banklån på 3,4 milliarder kroner som forfaller i første kvartal 2012.
- Med dagens kontantbeholdning og analytikernes estimater på inntjeningen er vi ikke i posisjon til å innfri det som forfaller i 2012. Det medfører at en ser på alle muligheter til forbedring, både innen drift, kostnader og salg av eiendeler. Vi er også i diskusjon med bankene om utsettelse av heler eller deler av lånet, sier Ombudstvedt.
- Kan du utelukke at det blir en emisjon i år?
- Ingen muligheter kan utelukkes (..). Vi jobber med alle alternativer, og det er en teoretisk mulighet for alle som jobber i et børsnotert selskap, men vi er fortsatt to år unna forfall.
- Det er ganske mange bedrifter som har en situasjon hvor de er et stykke unna et stort forfall som de i dag ikke har en fullstendig klar plan for. Det er ikke tvil om at markedssituasjonen vår gjør at dette temaet er mer aktuelt for oss enn mange andre. Samtidig er dette et godt stykke frem, og vi har en del tid til å gjennomføre de programmene vi har, sier Ombudstvedt til TDN Finans.
- Hvor mye regner dere med at dere må betale om dere skulle refinansiert lån i dag?
- Hvis vi skulle refinansiere i dag, og ser på markedet, vil vi nok betale omtrent dobbelt så høy margin som nå. Lånene ble tatt opp da kapitalen var veldig billig, så kapitalkostnadene våre er ganske lave. Det er en grunn til at det ikke er så veldig gunstig å gjøre en refinansiering for tidlig. Jeg vil tro at den totale kapitalkostnaden går opp mellom to og fire prosentpoeng om vi skulle refinansiere hele gjelden i dag, sier han.
Selskapet hadde ved utgangen av første kvartal en kontantbeholdning på 4,2 milliarder kroner. Ombudstvedt ønsker ikke å være konkret på hvorfor selskapet velger å sitte på en stor kontantbeholdning.
- Den finansieringen vi har er relativt rimelig. Vi opplever det som fornuftig i dagens markedsforhold, og det gir oss mulighet til å være fleksible, sier konsernsjefen til TDN Finans.
Selger eiendommer
Selskapet har meldt at de vil selge eiendommer som ligger utenfor deres kjerneområde i 2010.
-Vi har en del eiendom og noen andre eiendeler som ikke faller inn i trykkpapirvirksomheten vår. I dagens situasjon er det naturlig å avhende dem. Vi har verdier i størrelsesorden 0,5-1,0 milliarder kroner, sier Ombudstvedt.
Den største eiendommen er Klosterøya i Skien, som er satt i stand for eiendomsutvikling.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.