De sitter og peker i en stor blå rapport med en mengde skarpt nedadgående grafer.

Fagforeningstoppene Norvald P. Holte og Per Helge Ødegård i organisasjonen Lederne har fått analysebyrået Econ Pöyry til å regne på skrekkscenariet: Hvor mange arbeidsplasser som vil gå tapt i årene fremover dersom oljeindustrien ikke får tilgang til nye leteområder, skriver Dagens Næringsliv.

Grafene viser at 35.000 av 90.000 arbeidsplasser trolig vil være tapt innen 2030. Innen 2035 vil halvparten av norske oljearbeidsplasser være forsvunnet.

- Vi er bekymret. Utviklingen er mye mer dramatisk enn journalister og politikere har fått med seg, sier Per Helge Ødegård, som er hovedtillitsvalgt for Lederne i Statoil.

Het potet
Utspillet fra Lederne kommer midt i den politiske sluttstriden om hvorvidt oljeaktivitet ved Lofoten og Vesterålen kan tillates. Innad i regjeringen er spørsmålet betent, med SV som kategorisk motstander, Sp som skeptiker og Ap som splittet tilhenger.

Ifølge Econ-rapporten vil Lofoten-utbygginger kunne gi mellom 3000 og 8000 varige arbeidsplasser, i tillegg til rundt 50.000 årsverk i anleggsperioden.

- Det er snakk om å dempe fallet, og unngå krasjlanding i norsk oljeindustri, sier Ødegård.

Les også: - Lofoten-olje kan gi 8.000 arbeidsplasser

Ikke alene
Statoil-sjef Helge Lund har tidligere argumentert for åpning. Aker Solutions-sjef Simen Lieungh er sitert i rapporten:

Det er ikke noen reell konflikt mellom petroleumsvirksomhet basert på teknologisk utvikling og strenge miljøkrav på den ene siden, og fiskeri på den andre siden, sier han.

GDF Suez Norge-sjef Terje Overvik slutter seg til i rapporten.

Tilgang til nytt areal vil bidra til at reduksjonen blir gradvis og ikke så dramatisk som prognosene gir inntrykk av, sier Overvik.

Les også:

Klart for gigantutbygging i Norskehavet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.