Japans nye regjering lover dyptgående endringer. Resultatet kan bli en kollaps av de offentlige finansene i Japan og en kraftig forverring av den globale finanskrisen, tror sjeføkonomen i High Frequency Economics, skriver Dagens Næringsliv.
Yukio Hatoyama gjør seg klar til å danne regjering i Japan etter valgseieren forrige helg.
Valgløftene vil koste den japanske staten flesk. Økonomer har tatt frem kalkulatorene etter at valgresultatet ble klart og får ikke regnestykkene til å gå opp. Innen april må regjeringspartiet finne 460 milliarder kroner for å innfri valgløftene. Innen 2013 vil løftene koste over 1100 milliarder kroner.
-Største som har rammet verdensøkonomien
- Valgseieren er begynnelsen på skattekutt og økte utgifter som vil destabilisere de offentlige finansene, sier sjeføkonom Carl B. Weinberg hos High Frequency Economics til Bloomberg.
Weinberg er en av mange økonomer som er svært kritisk til den økonomiske politikken med skattelettelser og økte utgifter i form av kontantstøtte, økt arbeidsledighetstrygd og støtte til offentlig utdannelse - samtidig som at skattene skal reduseres.
- En katastrofal kollaps av de offentlige finansene i Japan vil bli den største hendelsen som har rammet verdensøkonomien i moderne tid og vil overgå den pågående finanskrisen. Kommer dette før dagens finanskrise er løst, vil det forverre krisen, sier Weinberg.
Skyhøy statsgjeld
Japan har en nasjonalgjeld som nærmer seg 200 prosent av bruttonasjonalproduktet - klart høyest av alle OECD-landene. I USA vil den offentlige gjelden havne på 87,4 prosent i 2009, ifølge OECD.
«Nye Japan» vil bli mindre avhengig av USA som siden slutten av andre verdenskrig har vært den dominerende partneren i forholdet, ifølge den nye regjeringen.
Japan eier amerikanske rentepapirer til 712 milliarder dollar, som finansierer det amerikanske underskuddet. Hvis Japan begynner å redusere beholdningene kan dette utløse panikk og ramme dollaren.
Les også:
Kina utfordrer dollaren
Skepsis
Den nye regjeringen møter skepsis hos japanske og utenlandske investorer.
- Investorer vil akseptere en ekspansiv økonomisk politikk i et begrenset tidsrom, men de vil vite at det finnes en vei ut. Markedet må se rammene for hva de vil gjøre med skatter og sosiale støtteordninger. Jeg tror den eneste muligheten er å øke skattene, det finnes ikke noe alternativ, sier seniorøkonom Martin Schulz hos Fujitsu Research Institute.
Sittende finansminister Kaoru Yosano mener at det er umulig å gjennomføre valgløftene og tror at den eneste løsningen blir å femdoble merverdiavgiften til 25 prosent.
Les også:
Frykter "double dip"
- Står foran ny krise
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.