Mandag senket Kina børsene over hele Europa - og natt til i dag, tirsdag, var det ny sell-off på kinabørsene.
Shanghai Composite Index var tidlig i morges norsk tid ned nye fem prosent, før den hentet inn mye av fallet mot slutten. De siste fem dagene har kursene stupt 11 prosent, og nedgangen er på rundt 20 prosent siden forrige topp i februar.
I går, mandag, falt Oslo Børs kraftig, og dårlige nyheter om helsen til det kinesiske kredittmarkedet fikk skylden. Markedet er nervøst for likviditetssituasjonen til de kinesiske bankene. Tirsdag er interbankrentene, renten som bankene betaler når de låner av hverandre, igjen på vei oppover.
Nervøsiteten ble ikke mindre tirsdag etter rapporter om at enkelte banker har gått tomme for kontanter i sine minibanker.
Kredittanalytiker Pål Ringholm i Swedbank, mener han har sett tegnene lenge. I en kronikk i Dagens Næringsliv i dag, tirsdag, advarer han mot det han tror kan snu opp ned på norsk økonomi.
Kinaboblen
I kronikken, som har overskriften "Kinaboblen" skriver han blant annet:
"Får planetens største banksystem problemer, kommer Norge ikke lenger til å være annerledeslandet".
– Kina har en enorm kredittvekst og det er klare bobletendenser i økonomien. Sprekker boblen, faller etterspørselen i kinesisk økonomi, og etterspørselen etter olje vil da falle. Der har en årsaksforholdet, forklarer Ringholm.
– Norges gunstige situasjon kan fort gå over til å bli historie, fortsetter han.
Kina har i årevis vært et av de sterkeste vekstlokomotivene i verdensøkonomien, og har stadig økt sin etterspørsel etter olje. Den økonomiske veksten i landet har vært drevet av høye investeringer og en banksektor kraftig subsidiert av myndighetene. Nå kan det se ut til at den økonomiske veksten har løpt fra de regulerte finansmarkedene i Kina, og et uregulert gråmarked for finansiering har vokst seg stort.
Sårbare kinesiske bedrifter
– Dette skyggemarkedet er enormt, og låner ut nettobeløp tilsvarende 40 til 44 prosent av kinesisk bnp. Problemet er at dette markedet er svært usofistikert og at de stort sett formidler kortsiktig finansiering.
Dette, sammen med at gjeldssituasjonen i kinesiske bedrifter har forverret seg de siste årene, er en svært uheldig kombinasjon, sier Ringholm.
Han frykter at mulighetene og lysten til å investere kan falle raskt i gigantøkonomien. Og siden investeringer utgjør om lag halvparten av kinesisk økonomi, vil dette slå direkte ut på oljeprisen, analyserer han i DN.
- Og da er gullalderen over for oss. Den kan vi takke kineserne for, avslutter Ringholm.
Les også:
Dr. Doom spår ny børsslakt
<b>Rentepanikk i Kina</b>
<b>Aksjeanalytikernes optimisme blåst bort </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.