Den økonomiske kjempen Kina har fått et skår. For første gang siden 1999 negraderer et større kredittvurderingsselskap Kinas kredittverdighet. Fitch jekket tirsdag ned Kinas kredittverdighet fra AA- til A+.
Det er uro for den enorme gjeldsoppbyggingen som gjør at økonomien vurderes å være mindre solid enn Fitch hittil har ment.
- De konkluderer med at risikoen knyttet til den finansielle stabiliteten i Kina har økt, etter at gjelden har vokst betydelige raskere enn økonomien siden 2009, skriver seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets i sin morgenrapport.
Underliggende svakheter
Kinesiske banker har i en årrekke vært rause med utlån. Under finanskrisen lånte statlige banker ut enorme summer til bedrifter og lokale myndigheter for å holde liv i den økonomiske veksten.
- Dette førte til en boble i boligmarkedet og til at lokale myndigheter i flere regioner nå strever med enorme gjeldsbyrder de vanskelig kan betale, skriver seniorøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken i sin morgenrapport.
Fitch er bekymret over det, i tillegg til det de mener er en rekke underliggende strukturelle svakheter, påpeker Due-Andresen.
- Blant annet lave gjennomsnittsinntekter, lav standard på offentlig styring og svært rask kredittvekst, skriver hun.
Det dobbelte av produksjonen
Kredittveksten synes enda skumlere når man også regner med utlån fra det som kalles uoffisielle kilder. Haugland i DNB Markets viser til at bankutlån til privat sektor slutten av 2012 lå på nær 136 prosent av BNP, nå er trolig de totale utlånene langt høyere.
- Byrået (Fitch. red anm) tror de totale utlånene, som også inkluderer såkalte «skyggebankaktivitet», kan ha kommet så høyt som 198 prosent av BNP, skriver Haugland i DNB Markets i morgenrapporten.
Norge hadde i 2011 en gjeld i forhold til BNP på 120 prosent (fastlands-Norge).
Due- Andresen mener at Staten kan tenkes å gripe inn.
- En løsning på denne knipen kan være at sentrale myndigheter overtar gjelden, men dette gjenstår å se, skriver hun.
Demper veksten
Den truende gjeldsboblen legger en demper på veksten i den kinesiske økonomien.
- BNP-veksten i Kina har allerede begynt å bremse. De ti prosentene man har hatt i BNP-vekst de siste tre årene er historie, og vi tror heller på syv til åtte prosent i året de neste to til tre årene før det kommer til å falle ytterligere, sa makroøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets til DN.no i forrige uke.
Les: - I ferd med å bli et økonomisk maktsentrum
Sterk innenlandsk etterspørsel
På den positive siden ble det natt til i dag meldt fra Kina at innenlandsk etterspørsel vokser sterkere enn ventet. Ifølge Reutees var det ventet at importen ville øke med 5,2 prosent fra mars ifjor til mars i år, nattens statistikk viste en importvekst på 14,1 prosent.
Les også: "Folk er livredde for å miste jobben på dagen" (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.