Hvordan står det egentlig til med økonomien i Kina?
Det spørsmålet er det mange som gjerne skulle ha hatt et klart svar på.
Faktum kan være at ingen helt sikkert vet.
Av den grunn har flere offentlige nøkkeltall fra Kina blitt tatt med en klype salt av mange markedsaktører. Ja selv landets statsminister har vært i tvil.
Mange er skremt
Usikkerheten har skremt både analytikere og investorer, og blitt så stor at det har blitt et problem for den sentrale regjeringen i Beijing.
Men i løpet av et par uker kan markedet få svar på et sentralt spørsmål - nemlig størrelsen på Kinas innenlandsgjeld
For første gang siden 2010 skal Kina oppgi sin innenlandsgjeld, skriver epn.dk. Høy innenlandsk gjeld kan bremse den nåværende veksten og sende landet inn i gjeldskrise.
Inntil nå har selv ikke kommunistledelsen i landet visst hvor høy den lokale gjelden er. Estimatene har variert fra 30 til 60 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP).
Den lokale og uregulerte statsgjelden er vokst med 20 prosent årlig de siste årene, og hvis denne tendensen fortsetter vil det helt sikkert medføre systemrisiko for Kinas økonomi, sier økonom Zhiwei Zhang i finanskjempen Nomura til Wall Street Journal.
Kredittboom
Størsteparten av den lokale gjelden, rundt 80 prosent, skal være eid av kinesiske investeringsselskaper som forvalter investeringer fra privatpersoner og forsikringsselskaper.
Samlet kreditt i Kina har fra 2000 til 2012 vokst fra 105 prosent av BNP til 187 prosent. I de knappe fem årene siden kollapsen hos Lehman Brothers som utløste finanskrisen har den kinesiske gjelden økt fra 9000 milliarder dollar til 23.000 milliarder dollar (50.000–130.000 milliarder kroner).
Og stadig mer av utlånene går ifølge Morgan Stanley til vanskjøttede statlige selskaper og pressede låntakere som ruller gjelden fremfor seg, i stedet for at det lånes ut til lønnsomme prosjekter som kan sette fart på veksten.
Kineserne har tradisjonelt spart mye på grunn av manglende offentlige ytelser til medisinsk behandling og liknende. Hvis den lokale gjelden skulle blir misligholdt risikerer millioner av kinesere å miste hele eller deler av sin sparekapital.
I henhold til Wall Street Journal har regjeringen i Beijing på nåværende tidspunkt kapital nok til å holde hånden under gjelden i, men økonomer frykter at de sentrale myndigheter på et tidspunkt ikke vil eller kan bakke opp gjelden, noe som vil resultere i en gjeldskrise.
Les også:
Advarer mot enestående kinesisk kredittboble
<b>Kina gransker forlatte gjeldskommuner</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.