Statistisk sentralbyrå (SSB) spår flere svake økonomiske år for Norge fremover.

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Terra-Gruppen er enig med SSB i at veksten fremover blir svak, og enda svakere nede i Europa. Men han frykter at byrået bommer når det gjelder konsekvensene for kronekursen, skriver Dagens Næringsliv.

Igår falt euroen for første gang siden juni 2008 under åtte norske kroner, men senere på dagen styrket den seg noe mot kronen igjen.

Ødeleggende eurokurs
Mens eurolandene holder rentene nede, fører frykten for stort norsk privat forbruk og boligboble til at Norges Bank jevnt og trutt nå øker sine renter.

- Å fortsette å sette opp norske renter, kan gi en kroneboble og en eurokurs på 7,5 kroner som vil være helt ødeleggende. Lav vekst i Europa vil også gi lav vekst i Norge. Det er to hovedfarer: En ny finanskrise på grunn av mislighold av statsfinanser i Europa, og at Norges Bank ødelegger det lille vi har av vekst i norsk økonomi. Jeg frykter mer en norsk kroneboble enn en boligboble, sier Andreassen til DN.

Som Sveits?

Han frykter at Norge fort kan komme i samme situasjon som Sveits og får en mye sterkere valutakurs enn næringslivet tåler.

Sist gang kronekursen var så sterk som 7,5 kroner mot euro, var for syv år siden, i januar 2003.

Utenlandske analytikere som følger kronekursen spår i likhet med Andreassen også en sterkere krone.

I slutten av 2010 er snittet av 17 prognoser 7,8 kroner per euro. For 2011 ligger snittet av åtte prognoser på 7,66 kroner per euro, med åtte kroner som svakeste kurs, ifølge en undersøkelse utført av Bloomberg.

Les også: Opptur først i 2013


<b>- Vanskelig å heve renten nå</b>

<b>1 euro = 7,99 kroner</b>

<b>- Vi tar finansministeren på alvor</b>


Her finner du alle oppdaterte børs- og finansnyheter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.