Europeiske bankaksjer er i fritt fall på frykt for at Hellas skal gå konkurs. Det vil i så fall eksponere europeiske bankers tap på blant annet greske obligasjoner.

Men ingen har full oversikt over hvor og blant hvem tapene sitter. Det er heller ikke åpent hvilke instrumenter og hvordan bankene er eksponert. Situasjonen ikke helt ulik den forut for finanskrisen. Da visste ingen hvor tapene i dårlige amerikanske boliglånsobligasjoner, såkalt subprime, skjulte seg. Det førte til at ingen stolte på noen, og bankene nektet å låne ut penger seg imellom. Dermed ble interbank-markedet, selve livsnerven i kapitalmarkedet, kuttet. Og uten lån og løpende kreditter, kan heller ikke næringslivet fungere.

Dyrere for bankene å låne penger
Frykten for at dette skal gjenta seg øker.

- Det som er frykten i markedet er at man får en tørke i interbank-markedet. Dette avhenger av tillit, og ikke noe annet. Fryser markedet, så fryser markedet. I utgangspunktet så burde det ikke være noe grunnlag for det, men jeg ser jo spreadene begynner å øke ganske kraftig, sier aksjestrateg Kim Evjenth i meglerhuset ABG Sundal Collier til DN.no.

Storbank-kollaps vil gi dominoeffekt
Evjenth er forsiktig med å spå hva som kan bli utløsende for at tilliten forsvinner. Men, dersom en europeisk storbank, som en tysk eller fransk enhet, går overende og ikke blir reddet av myndighetene, så kan det gi en slik effekt, ifølge ham.

- Det er et scenario som jeg anser som svært lite sannsynlig, sier Evjenth.

- Avventende
ABG Sundal Collier mener man er inne i en situasjon hvor uroen selv er problemet. Meglerhuset har derfor et avventende markedssyn.

Uroen skyldes den politiske situasjonen i euro-sonen, ifølge Evjenth. Tross i at Den europeiske bankmyndighetens (EBA) stresstest av europeiske banker var positiv når det gjelder primæreksponering, så har man ikke full oversikt over hvilke annen eksponering, som eksemplevis kredittforsikring (CDS) og derivater, bankene sitter på. Både dette, og at det blir dyrere for bankene å låne penger, bidrar til å tynge markedet, mener strategen.

- Man venter på er en eller annen form for avkl#229 rundt Hellas i første omgang, sier Evjenth.

Anbefaler oljeservice
Selv med et avventende markedssyn, finnes det unntak. Oljeservice er fortsatt "hot" og etterspørselsdrevet, ifølge ABG. Evjenth anbefaler seismikkselskapet PGS og undervannsentreprenør-selskapet Subsea 7.

- Det er først og fremst en del av de gode oljeservice-aksjene som vi fortsatt synes er veldig attraktive. Sålenge oljeprisen holder seg over et nivå på 90 dollar så kommer det fortsatt til å være bra liv i det markedet der, sier Evjenth.

Ifølge Bloomberg News mandag arbeider EU ikke med et scenario som inkluderer gresk mislighold ("default"), skriver TDN Finans.

Hovedindeksen på Oslo Børs er ned tre prosent til 347,30 poeng. Det er omsatt aksjer og egenkapitalbevis for rundt 1,7 milliarder kroner.

PGS er ned 6,04 prosent tl 58,35 prosent, omsatt for 97 millioner kroner. Subsea 7 SUBC er ned 4,57 prosent til 114,80 kroner, omsatt for 79 millioner kroner.

Les også:

<b>Rente 66,9 prosent: Markedet er overbevist om at Hellas kommer til å misligholde gjelden</b>

<b>Goldman Sachs: Statsgjeld kan gi europeiske banker problemer</b>

<b>Gresk økonomi enda verre enn fryktet</b>

<b>Euroen faller markert på gjeldsuro</b>

<b>Kraftig børsfall</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.