Tre år etter nobelprisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo har markedsandelen for fersk norsk laks i Kina stupt fra 92 til 29 prosent: Kina mett på norsk laks: - Situasjonen er dramatisk

Både lille Færøyene og Skottland eksporterer nå mer fersk laks til Kina enn Norge, skriver Dagens Næringsliv fredag.

Denne uken er både representanter for regjeringen i Skottland, øvrige skotske myndigheter samt skotske/norske oppdrettere på besøk i Norge. Ett av målene er å øke produksjonen i Skottland, slik Norge har gjort. Det betyr større merder og mer fisk per merde.

Mens det har vært motgang i enkeltmarkeder for skotsk laks i 2012 kan det vises til en eventyrlig Kina-vekst på 32 prosent. Eksporten i første kvartal i år var også rekordhøy.

Hardt arbeid
Minister med ansvar for akvakultur i Skottland, Paul Wheelhouse, forklarer Kina-suksessen med hardt arbeid og vektlegging av kvalitet og merkevarebygging.

Arne Hjeltnes, fiskeriutsending til Hong Kong på midten av 2000-tallet, trodde på en kortsiktig reaksjon fra kineserne etter fredsprisen. Nå er han ikke like sikker:

- Det var en vanvittig bra vekst, men etter fredsprisen har det vært lettere for andre land enn Norge å eksportere laks. Det virker ikke å være en quick fix. Det er folk som sitter der oppe og er fortvilet, sier Hjeltnes til DN.

- Krever litt innsats fra Norge
Hjeltnes har også jobbet i oppdrettsgiganten Marine Harvest og har fortsatt tett kontakt med distributører og importører. Han sier det er "vanskelig å se en annen årsak enn fredsprisen for markedsproblemene".

- Signaler jeg har fått er at ingen ser veldig lyst på det. Norge kan ikke be om unnskyldning for fredsprisen, men bør kanskje øke den diplomatiske kontakten, gjenåpne generalkonsulatet i Hong Kong, sende folk på mest mulig høyt nivå til Kina og signalisere sterkere at vi ønsker å ha et forhold til Kina. I Kina ønsker de å bli ansett som viktige, men å reparere forholdet vil kreve litt innsats fra Norge, sier Arne Hjeltnes.

Les også: Gullår for Rema-kjøpmenn (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.