Det sa Aker Solutions toppsjef på topplederforum i Olje- og energidepartementet tirsdag kveld.

- Vi har en kort tidshorisont i leverandørindustrien, fra ti til femten måneder. Oljeselskapene kan snakke om at det ikke er en kriseforståelse i deres organisasjoner ennå, men jeg tror at vi om ti til tolv måneder vil se at vi må si opp mange folk, sier Simen Lieungh.

Ber om åpning i nord
De siste av seks rapporter Konkraft har utarbeidet på bestilling fra Olje- og energidepartementet ble overrakt statsråden på tirsdagens møte, blant annet rapporten om oljeleting i nord . Det som gikk igjen i kommentarene fra samlingen av ledere fra oljeselskaper, oljeservice og forskningsinstitusjoner var behovet for å ta grep for å beholde forutsigbarhet og langsiktighet i bransjen.

Les også: - Bransjen har langsiktighet

Det viktigste som kan gjøres er å signalisere en fremtid ved å åpne for oljeleting utenfor Lofoten og Vesterålen og nord i Barentshavet, mener bransjen.

- Det er viktig å ta noen grep nå. Hvis vi ikke klarer å opprettholde forutsigbarheten og nivået i aktiviet, er det vanskelig å holde brasjen attraktiv for ungdom, sier Lieungh, og understreker at det er gjort betydelige løft i teknologien de siste årene, noe som er lett å glemme i nedgangstider og kostnadspress.

- I dag har vi en oljepris som er 15 prosent høyere enn den var i 2004. Kjell Pedersen

- Mulig å kutte kostnader
Rekruttering er en av kampsakene til Petoro-sjef Kjell Pedersen, som også tidligere har uttalt seg om risikoen ved å kutte for mye i aktiviteten.

Les mer: - Må ikke gjenta tabbene

Han understreket Lieunghs poeng på tirsdagens møte:

- Hvis ikke vi klarer å opprettholde nivået får vi ganske sikkert en situasjon med oppsigelser og ingeniører uten jobb. Da får vi også nyutdannede uten jobb, og da snakker vi om å sende dårlige signaler til de unge, sier Pedersen.

Men han mener samtidig at man må huske at det er mye som kan gjøres før man er i en så elendig situasjon.

- I dag har vi en oljepris som er 15 prosent høyere enn den var i 2004. Forskjellen på 2004 og nå er at innsatsfaktorene er mye dyrere. Men jeg kan ikke se at vi ikke skal klare å få kostnader som gjør at vi kan eksistere på 40-50 dollar fatet. Forrige gang så vi på hvordan vi jobbet - det kan vi gjøre igjen. Det er ikke mulig å kutte i folks lønninger, men vi klarte oss uten det forrige gang, sier Pedersen.

Pedersen uttalte seg tidligere denne uken om dagens kostnadsnivå: - Aldri sett maken til prisoppgang

Klarer oljebransjen å unngå nedbemanninger? Bør nordområdene åpnes for oljeleting? Diskuter under!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.