En drøy måned før Konkurransetilsynet feller sin dom over Ica og Norgesgruppens innkjøpsavtale, er eksperter bekymret for situasjonen i dagligvaremarkedet.
- Det er et veldig konsentrert marked. De fire store eier (Norgesgruppen, Ica, Rema og Coop, journ.anm.) så og si alt. En sannsynlig utvei er at vi ender opp med tre aktører, og at de butikkene som har verdi havner på andre hender, sier professor Øystein Foros ved Norges handelshøyskole (NHH) til DN.no.
Ica har uttalt at avtalen med Norgesgruppen handler om å overleve., og frykter konkurs dersom avtalen ikke blir godkjent.
Konkurransetilsynet, som egentlig skulle ha truffet en avgjørelse i januar, utsatte behandlingen, da konkurrentene Rema og Coop i desember kom med sitt mottrekk: Et innkjøpssamarbeid som bare vil tre i kraft dersom Konkurransetilsynet gir tommel opp for Ica og Norgesgruppen.
LES OGSÅ: Rema 1000 og Coop truer med innkjøpssamarbeid
Nord-Korea-tilstander
Konsulent og tidligere Norgesgruppen-topp Knut Faremo tror Ica må selge butikkene.
- Jeg tror Ica vil være her om et år, men de har to muligheter til å klare dette. Enten må de få innvilget samarbeidsavtalen med Norgesgruppen, eller så må de selge butikkene sine. Etter min mening bør de starte salget så raskt som mulig, sier Faremo til DN.no.
- Derfor mener jeg at argumentet de kjører om at mange arbeidsplasser vil gå tapt ikke stemmer, fordi butikkene og de ansatte er allerede der, forskjellen er bare at det er en av de andre aktørene som vil drive butikken, fortsetter Faremo.
Han tror at det enten vil være fire eller to aktører på dagligvaremarkedet i Norge neste år, alt etter hvilken avgjørelse Konkurransetilsynet tar. Faremo legger ikke skjul på hvilket alternativ han mener er det beste:
- Å bare ha to aktører i en bransje er helt uakseptabelt og ekstremt. Det vil være Nord-Korea-tilstander.
Faremo mener Konkurransetilsynet allerede har ventet altfor lenge med å ta en avgjørelse som for ham er helt åpenbar.
- Min holdning er at Konkurransetilsynet ikke har noe valg i denne saken. De kan umulig godkjenne en slik avtale, og dersom de gjør det tillater de indirekte at vi kan ha to kjeder i Norge, sier den tidligere Norgesgruppen-toppen til DN.no.
- Dersom du lar et selskap samarbeide om innkjøp, eller gjøre innkjøp gjennom en annen kjede lar du dem i praksis bli en kjede fordi det da vil være ett selskap som setter prisene ut mot leverandørene og dermed også ut mot kundene, sier Faremo.
LES OGSÅ: <i>Utsetter Ica-avgjørelse</i>
- Ingen gode økonomiske modeller mener at duopol er spesielt sunt for noe marked, og dersom Konkurransetilsynet tillater avtalen mellom Norgesgruppen og Ica vil vi få et duopol hvor leverandørene er prisgitt innpass hos en av aktørene, sier Faremo.
Han mener dette vil føre til flere konkurser for ikke å snakke om prisøkninger for butikkundene.
Kan samarbeide med Rema
NHH-professor Foros foreslår et annet alternativ: At Ica samarbeider med en mindre aktør enn Norgesgruppen.
- Jeg tror det største problemet for Konkurransetilsynet er at Icas avtale er med Norgesgruppen. Hadde det vært et samarbeid mellom Ica og Rema eller Coop, tror jeg det hadde gått ganske glatt gjennom, sier Foros til DN.no.
Han tror et samarbeid mellom Ica og en annen aktør i dagligvarebransjen fortsatt er en realitet.
- Til våren kan det komme et innkjøpssamarbeid mellom for eksempel Rema og Ica, sier Foros.
LES OGSÅ: <i>- Må nå vurdere om den nye avtalen kan få betydning</i>
Tviler på ja til én
Foros tror ikke det er sannsynlig med en situasjon der Konkurransetilsynet godkjenner innkjøpsavtalen til Ica og Norgesgruppen og nekter Rema og Coop å gjøre det samme.
- Det sitter nok langt inne å si ja til den største aktøren, og så nekte nummer to og tre i markedet, sier NHH-professoren.
LES OGSÅ: <i>- Må nå vurdere om den nye avtalen kan få betydning</i>
Han mener Norgesgruppen hadde spart seg for mye trøbbel om saken var blitt løst raskere.
- Da ville de opplagt ikke fått denne siste runden. Rema og Coop trengte nok et lite år på å finne sammen, sier Foros.
Problematisk argument
Foros mener saken er blitt vanskelig for Konkurransetilsynet. Han anser det som sannsynlig at tilsynet egentlig ville si ja til innkjøpssamarbeidet mellom Ica og Norgesgruppen.
- Dersom de ikke ville godkjenne avtalen, hadde det ikke vært noen grunn til å utsette behandlingstiden. At tilsynet trengte mer tid, indikerer at de i det minste ville si delvis ja, sier han. .
LES OGSÅ: <i>NHO: - Dramatisk for konkurransen</i>
- Om Konkurransetilsynet sier nei, kan det ende med at Ica forsvinner. Om de sier ja, kan man tenke seg at det er fare for at en økt konsentrasjon på innkjøpssiden kan resultere i mindre konkurranse i sluttproduktleddet.
Han mener eneste grunn til å godkjenne Ica og Norgesgruppens avtale, er at Ica sliter. Det er et problematisk argument, mener Foros.
- Det vil være å premiere de som gjør det dårlig i markedet. Det er ikke tilsynets jobb å passe på aktører som ikke klarer konkurransen, sier han.
LES OGSÅ:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.