Norsk økonomi går godt, men det er stor usikkerhet i internasjonal økonomi. Dermed er utviklingen i landene rundt oss den store usikkerhetsfaktoren, mener finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen.

- Det forventes at veksten internasjonalt vil ta seg opp, men en annen utvikling vil få store konsekvenser for Norge, sa Baltzersen under en pressekonferanse i forbindelse med at Finanstilsynet la frem sin årlige rapport, "Finansielt utsyn", tirsdag formiddag.

Kan føre til ny bankkrise
En mer negativ utvikling internasjonalt kan føre til at vi på nytt får en bankkrise i Norge.

Finanstilsynet viser til at norske banker i dag har lave tap på utlån til næringslivet, og at dette henger sammen med at det i dag går bra i norsk økonomi.

- Dersom norsk økonomi rammes av tilbakeslag, vil imidlertid næringslivets evne til å betjene gjelden raskt bli forverret, og føre til vesentlig økte utlånstap.

Finanstilsynet har derfor utført beregninger som illustrerer utviklingen i utlånskvaliteten ved et kraftig økonomisk tilbakeslag.

- Beregningene viser at tapene kan komme opp i samme omfang som de gjorde under bankkrisen på begynnelsen av 1990-tallet, skriver tilsynet i en pressemelding.

Les ogå: Rentebomben som burde bekymre bankene

Kan nå bunnivå
I rapporten kommer det frem at bedriftenes evne til å betjene gjeld ikke er spesielt god i et historisk perspektiv. Dersom det verst tenkelige scenarioet slår til kommer selskapenes gjeldsbetjeningsevne i slutten av 2016 til å ha falt til bunnivået under bankkrisen.

Hvert år gjør Finanstilsynet en analyse av de 18 største bankenes utlånsportefølje. Der ser man blant annet på hvor eksponert bankene er mot de ulike næringene, hvor store kundene er og risiko. Årets analyse viser at bankens kredittrisiko relatert til ikke-finansielle selskap økte i løpet av 2012.

Blant annet fan man at bankenes andel utlån til selskap i de tre øverste risikoklassene er høyere enn for ett år siden.

Må bygge opp bufre nå
Baltzersen la vekt på at bankene må forberede seg nå mens det ennå er rom for det. Han peker på at bankenes inntjening nå er god, utlånstapene lave, og at dette gir et godt grunnlag for å styrke soliditeten ytterligere.

- I en høykonjunktur med høy oljepris, internasjonal usikkerhet og lav rente er det særlig viktig at både myndigheter og banker har et langsiktig perspektiv, sier Baltzersen.

Alle norske banker oppfyller kravet om minimum 9 prosent ren kjernekapitaldekning. Den rene kjernekapitaldekningen har økt fra 9,9 prosent ved utgangen av 2011, til 11,1 prosent ved utgangen av 2012.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.