Det siste året har boligprisene steget rundt åtte prosent, viser anslag.
Prognosesenteret, som lager markedsrapporten Boligmeteret for Eiendomsmegler 1-kjeden, anslår en vekst på syv prosent det kommende året. I bakgrunnen truer en mulig boligboble.
- Den kan komme hvis boligprisene stiger langt utover det Prognosesenteret anslår, for eksempel 15 prosent, sier Odd Nymark, administrerende direktør for Eiendomsmegler 1 Oslo og Akershus.
Han peker på at det over tid er bygget for få boliger for å møte etterspørselsøkningen, som kommer som følge av økt tilflytting til byene og økt innvandring til landet.
- Det er for lite boliger i markedet, og etterspørselen kan bli så kraftig at prisene skyter i været. På ett eller annet tidspunkt må de da ned, og da får vi en boble, forklarer han.
Kan stige mer
Prognosesenteret mener det ikke er noe i veien for at prisstigningen kan bli høyere enn de anslåtte syv prosentene dersom usikkerheten i verdensøkonomien dempes.
- Boligprisen kan godt bli sterkere dersom den finansielle uroen generelt, og angrepene på EU spesielt, fases ut i løpet av 2011 og sørger for bedret markedssentiment. Årsaken er at boligbyggingen nå er på bunnivå samtidig som befolkningsveksten er rekordhøy, skriver analytikerne.
Kjempetro på utsiktene
Samtidig peker Nymark på at undersøkelsen viser at folk er trygge på egen økonomisk fremtid. Forventningen til egen økonomi og utviklingen i boligmarkedet har aldri vært høyere enn tallene for desember 2010 viser.
- Summen av det de ser, leser og hører gjør at folk tror de kommer til å fortsette å ha svært god råd fremover. Dette er på mange måter psykologien i markedet. Når du spør 1.000 personer er det mange nok til at det blir signifikant. Det er folkets røst. Og når man tror på bedre tider enn tidligere handler man bil, båt , boliger og alt som er, legger Nymark til.
Lite til salgs
Allerede i oktober/november merket eiendomsmeglerne at det var sesongmessig få boliger til salgs. Tendensene på Finn.no viste et lavere utbud av boliger enn vanlig.
Les også: <b>Bunnskrapt boligmarked</b>
- Det er en liten bekymring i det, sier Nymark og forklarer at det kan bidra til å sende prisene oppover. I tillegg mener han at nye krav til å bygge boliger tilpasset bevegelseshemmede kan gjøre det uforholdsmessig dyrt å bygge små leiligheter i fremtiden. Han mener utbyggerne da vil prioritere å bygge større leiligheter, noe som skape ytterligere prispress på de små leilighetene.
Prisveksten det siste året har resultert i at de nominelle boligprisene er høyere enn i 2007, som var det forrige toppåret. I november i år var boligprisene 6,6 prosent høyere enn pristoppen fra august 2007.
Realpriser på all time high
Realprisen på boliger, som er de nominelle gjennomsnittsprisene justert for den generelle prisstigningen, var imidlertid 2,5 prosent lavere i november enn i toppmåneden for knappe tre og et halvt år siden.
Men til neste år vil også de reelle prisene nå all time high, mener analytikerne.
Får kjøpt mer bolig for lønnen
Justert for lønnsutviklingen er imidlertid boligprisene i dag rundt åtte prosent lavere enn i toppmåneden i 2007. Ifølge prognosene vil de lønnsjusterte boligprisene fortsatt ligge under 2007-nivået i 2011 og også gjennom hele 2012.
- I 2012 kan en årslønn altså fortsatt kjøpe mer bolig enn i 2007, skriver analytikerne.
- Vi har en god del å gå på i forhold til realøkonomien, og man bruker en mindre andel av inntekten på å bo enn i 2007, da prisene var på topp. Det begynner å nærme seg noen kritiske nivåer, slik som 2007 i ettertid viste seg å være et kritisk nivå. Men så lenge det er vekst i økonomien og lønningene stiger tar det lang tid å ta igjen gapet som det er til 2007-nivå, rent realøkonomisk, påpeker Nymark.
Les mer om privatøkonomi:
<b>Slik blir renten i 2011</b>
<b>- Måtte vært Røkke-rike for å holde oss varme med strøm</b>
Smertefulle budrunder
Selv om boligprisene justert for lønn er lavere i dag enn i 2010 mener Nymark folk flest fortsatt synes bolig er dyrt.
- Det er den største investeringen folk gjør. For personer som har vært ute av markedet en tid oppleves det som smertefullt når budrundene øker flere hundretusen i løpet av kort tid, forteller han.
Men finansene i Norge og hos befolkningen gjør at de aller fleste har råd til å realisere drømmen om egen bolig.
- Norge går så det suser, selv i en global finanskrise. Stort sett hele befolkningen er i jobb. En arbeidsledighet på 3,4 prosent er helt marginalt sammenlignet med for eksempel USA der den ligger over ti prosent, minner han.
- Så og si hele befolkningen har råd til å bo. Alle vil eie sin egen bolig og nesten alle har råd til det. Den siste tiden har leieprisene kommet såpass opp at det blir lønnsomt å kjøpe om man venter fortsatt oppgang, sier Nymark. Han vil likevel ikke anbefale folk å spekulerer i å kjøpe en utleiebolig.
- Jeg tror vi skal la investormarkedet være for profesjonelle som har råd til å tape kapitalen og kan folk flest kjøpe bolig til eget bruk, rådgir han.
Boligprisutviklingen:
* Anslag fra Boligmeteret. Utarbeidet av Prognosesenteret for Eiendomsmegler 1.
Analytikerne mener det er flere faktorer som vil sikre høyere priser fremover:
* Lav boligbygging
* Forventninger om fremtidig boligprisvekst
* Lave renter
* Økt sysselsetting
* Økte realdisponible inntekter i husholdningene
Flere faktorer er imidlertid med på å dempe prisveksten:
* Strengere kredittpraksis i bankene
* Husholdningens gjeldsgrad er høyere enn noen gang
* Usikre utsikter i verdensøkonomien
- De fleste av faktorene virker prisdrivende i bruktboligmarkedet. Motkreftene er likevel så sterke at det neppe blir noen prisboom de nærmeste årene, skriver analytikerne i rapporten.
Les også:
- Boligen gjør deg aldri mer rik
<b>Bunnskrapt boligmarked</b>
<b>Tosifret prisvekst i borettslag</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.