Lettelsen i markedene over det amerikanske gjeldsforliket mandag ble svært kortvarig. Den druknet i reaksjonen på den svært skuffende innkjøpsindeksen for industrien i USA, ISM, som endte betydelig under markedets forventninger. Tirsdag viste dessuten statistikk at privat forbruk falt overraskende i juni.

Og bildet kan fort bli enda dystrere i løpet av uken, ettersom det kommer flere viktige makrotall fra verdens toneangivende økonomi. Det knyttes størst spenning til arbeidsmarkedsrapporten fredag. Ifølge estimater som er hentet inn av nyhetsbyrået Bloomberg ligger forventningene til markedet på 75.000 nye stillinger i juli, etter labre 18.000 i juni.

Resesjon-fare
Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken ser ikke bort ifra at amerikansk økonomi kan har tapt jobber og at tallet blir negativt. I så fall vil det være et faretruende tegn.

- Jeg vil ikke si at sjansen for negative tall er veldig stor, men den er der, sier han til DN.no.

- Kommer det nærmere null er det klart det kommer en negativ reaksjon. Skulle det bli negativt, da vil jeg nok frykte at vi er på vei inn i en ny resesjon for alvor.

Mork sammenligner nå situasjonen med det kraftige tilbakeslaget i amerikansk økonomi i 1937, akkurat da den var på bedringens vei etter Den store depresjonens herjinger.

- Industrialiserte land generelt, men kanskje mest USA, er inne i en veldig lang konsolideringsfase, som er påkrevet for at balansen skal komme tilbake både i husholdningene og i finansinstitusjonene. Når vi i tillegg ser at finanspolitikken strammes inn – renten heves i Europa, kvantitative lettelser i USA er over i denne omgang – ser vi at det er ingen stimulans å få fra finanspolitikken. Snarere tvert imot. Så jeg må innrømme at jeg ikke er så optimistisk fremover, sier Mork.

- Jeg begynner å stille spørsmålet om vi må forberede oss på en ny resesjon på slutten av dette året eller neste år, advarer han.

Negativt 3.-kvartal
ISM-indeksen som kom mandag indikerer i seg selv at det er gode sjanser for negativ vekst i tredje kvartal, påpeker sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets.

- Hvis man ser på forholdet mellom ISM og BNP, og sier at forholdet som har eksistert de par siste årene holder seg, så varsler egentlig ISM resesjon. Hvis BNP beveger seg tilsvarende, så får vi negativ vekst i tredje kvartal, sier Juel og legger til:

- Får vi enda svakere sysselsetting, så vil det forsterke dette inntrykket.

Juel mener imidlertid at det er relativt liten sannsynlighet for at USA går inn i en resesjon, som defineres som to negative kvartaler på rad.

Gjeldsnedgradering
Begge økonomer mener det er gode sjanser for at minst ett av de tre store ratingbyråene vil nedgradere USAs kredittvuredring fra den hittil urokkelige AAA-karakteren. Nordea skriver i en oppdatering tirsdag morgen at Standard & Poor's trolig vil nedjustere sin vurdering i løpet av de tre neste månedene, og kanskje allerede denne uken.

- Vi vil ikke overdrive effekten av dette. Hvis de skulle stå alene om dette så tror vi ikke effekten vil bli så alvorlig og langvarig, sier Juel.

Nordea understreker likevel at det blant annet kan ventes høyere renter, sterkere dollar og et fall i amerikanske aksjer på omtrent fem prosent.

Mork mener på sin side at konsekvensene av en nedgradering langtifra er det største problemet amerikansk økonomi står overfor. Dessuten peker Handelsbanken-økonomen på at amerikanske statspapirer brukes mye som panteobjekter i kortsiktige markedstransaksjoner som kalles "repo-forretninger", og at denne funksjonen ikke vil bli hindret av en nedgradering.

Les mer:

Nedtur på Børsen

- Lettelsen kan bli kortvarig (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.