- Problemene som nå preger de perifere delene av Europa kan skje i USA og Storbritannia på et senere tidspunkt, skriver strateg Jim Reid i Deutsche Bank i et notat fredag.

Banken tror at kostnaden for å forsikre seg mot mislighold av amerikansk og britisk statsobligasjoner kan stige på samme måte som for Hellas og Portugal. Det melder Bloomberg News fredag.

Prisen for å beskytte seg mot mislighold av greske, spanske og portugisiske statsobligasjoner stiger til rekordnivå fredag.

I praksis betyr det at markedet har stadig mindre tro på at landene evner å rydde opp i sine vaklende statsfinanser.

Dette kan bli tilfelle også for England og USA:

"Disse landene har tilsvarende utstedelse av gjeld som i perifer-Europa men har den luksusen at de har en fleksibel valuta i ermet som første forsvar dersom markedet vil angripe den. Et slikt forsvar betyr at markedet i denne omgang tror at det finnes lettere mål", skriver han videre.

Euroen har falt kraftig de siste ukene på gjeldsproblemene i flere euro-land.

Les også: Dollaren bikker 6 kroner

Mens de fleste europeiske rentene faller (stigende obligasjonskurser) stiger renten på tiårige greske statsobligasjoner åtte punkter til 6,755 prosent.

Rentene på den portugisiske tiåringen er uendret så langt fredag, mens tyske renter er ned fire punkter, britiske ned tre punkter, mens renten på den amerikanske tiåringen er ned tre punkter.

Les også: Investorene angriper Portugal

- Uheldig for norsk økonomi

Bratt nedtur på Oslo Børs

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.