Asa-styrene må skaffe mellom 100 og 200 kvinner på seks uker.
Ifølge hodejeger Elin Ørjasæter i Hartmark Consulting er det lett å ende opp med kvinner som har en tradisjonell business-cv om man tenker for snevert når man skal fylle et styre. Hun mener mange av dem er for unge til å matche mennene som allerede sitter der i alder og visdom.
- Det er en fare for at kvinner som får plass i asa-styrene blir selskapsdamer, snarere enn en å være en berikelse.
- Er ikke dette å undervurdere alle yngre kvinner?
- Jeg lar være å undervurdere eldre menn. Dette har ikke med kjønn å gjøre. Det har med alder og bakgrunn å gjøre.
- Ville du, som bare er 45, vært å anse for en selskapsdame i styresammenheng?
- Norske ASA-styrer har ikke bruk for hodejegere som styremedlemmer. Jeg vil absolutt ikke lete blant hodejegerstanden, ei heller spaltist-standen, som jeg jo også tilhører, i en jakt etter ASA-styrerepresentanter, sier Ørjasæter.
Revisorer i tyllskjørt
Hun mener mangfold er oppskrytt og kompetanse undervurdert.
- Tidligere næringsminister Odd Eriksen sa at vi trenger flere ballettdansere og pianolærere i norske styrer, og det er noe av det dummeste noen statsråd har sagt.
Ørjasæter foreslår i så fall at det kommer flere revisorer inn på scenen i Den norske Opera.
- Helst de gamle og fete. I tyllskjørt og tåspiss-sko, spøker hun og kommer tilbake til det hun mener er avgjørende for å sitte i et styre.
- Det er altså ikke alder som først og fremst gjør meg uaktuell som asa-styrerepresentant, men min CV. 45 år er litt ungt, men akseptabelt. Alder og visdom er en god ting i styrer, og alder og visdom henger til en viss grad sammen. Men viktigst er altså tre helt andre ting: Ledererf#229, ledererf#229, ledererf#229. Og det har man sjelden rukket før man er blitt ganske så gammel og grå. I hvert fall ikke på det nivået vi snakker om her, sier hun.
Her er Ørjasæters styrefavoritter: Bill.mrk: Statlige styre-kvinner over 50
Bruker ikke hodejegere
I forrige uke ble det kjent at de fleste selskaper rekrutterer kvinner til styrene sine gjennom egne nettverk, heller enn å bruke kvinnebasen som ble opprettet for å synliggjøre kompetente kvinner som vil sitte i styrer. Av de 667 kvinnene som sitter i styret til et asa, har bare ti prosent registrert seg i kvinnebasen.
Les: Gir blaffen i Kvinnebasen
Heller ikke Hartmark Consulting har hatt noen pågang av selskaper som skriker etter kvinner.
- Jeg er overrasket over at det ikke er flere som ringer rekrutteringsselskapene for å finne kvinner til styrene sine, sier Elin Ørjasæter.
- Vi får så å si ingen henvendelser og jeg har snakket med konkurrenter i bransjen som sier det samme.
Hun sier både hennes selskap og konkurrentene har styrerepresentanter på menyen.
- Men det er lite etterspørsel og lite betalingsvillighet, sier hun.
Hun vil ikke ut med hvor mye bedriften hennes krever for å skaffe en kvalifisert styrekvinne, men sier de tar en viss prosent av styrehonoraret.
Vanlig honorar for å sitte i et asa-styre er mellom 200.000 og 600.000 kroner per år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.