Oljeprisen har steget over syv dollar til over 108 dollar fatet siden urolighetene i Libya startet, og det er med skrekkblandet fryd meglerne på Carnegies meglerbord følger med på oljeprisutviklingen, skriver Dagens Næringsliv.

- Når prisen stiger ti dollar på Libya, som har 1,5 millioner fat daglig produksjon, så skjønner man hvor sensitivt dette er, sier oljeserviceanalytiker Frederik Lunde til DN

Investorene, meglerne og analytikere preges av frykten og endringer i maktbalansen i Midtøsten. Markedet er redd at Israel snart kan være det eneste landet i regionen som støtter vestlige økonomier og oljeeksport til Vesten.

- Investorene liker ikke usikkerhet. Nå får du en stor ny «ukjent» i ligningen med uro i Midtøsten. Selv om det trekker opp oljeprisen på kort sikt, så hjelper det investorene lite. For høy oljepris er ikke bra for verdensøkonomien. Dessuten fører mye ustabilitet der nede til at investorene blir usikre generelt - og sender markedet ned. Libya har stoppet produksjonen allerede. I et worst case-scenario kan det samme skje i Saudi-Arabia. Man frykter at det kan spre seg videre i regionen, der særlig Iran og Saudi-Arabia er viktige oljeprodusenter, sier Lunde til DN.

Lunde frykter en «kjempehøy» oljepris hvis regimet i Saudi-Arabia skulle falle, og utelukker ikke nivåer på 150 dollar fatet.

- I 2008 var vi utsolgt. Du så hvor fort det gikk fra 100 til 147. Man kan ikke utelukke at en lignende situasjon oppstår i kommende år, sier analytikeren.

På Nøtterøy i Vestfold sitter Benny Clausen i Norwegian Oil Trading. Han handler bunkersolje og analyserer oljemarkedet.

- Psykologien styrer. Frykten er at uroen skal spre seg videre til andre store oljeproduserende land. Libya er både stor produsent og en stor eksportør, og uroen skaper store forsinkelser for eksporten, sier Clausen til DN.

Les også: - Ser absolutt ingen tilbudsknapphet

<b>Uroen i Libya driver oljeprisen opp</b>

<b>- Opec må åpne oljekranen</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.