Dollaren styrket seg mot de fleste valutaene mandag, blant annet etter at fortsatt frykt for stresstestene på euroområdets banker bidro til eurosvekkelse.

- Det er ny usikkerhet rundt de europeiske stresstestene, og det tynger markedet. Vi ser en mer forsiktig tone, sier analytiker Joe Manimbo i Travelez Global Business Payments til Bloomberg News.

Tar shortposisjoner
EUs finansministre skal diskutere gjennomføringen av stresstestene på et møte i Brussel, Belgia mandag, og det er ventet at resultatene av testene vil offentliggjøres 23. juli.

Et oppslag i det tyske tidsskriftet Der Spiegel om at Tyskland planlegger å etablere en Berlin-klubb, som skal ha oppsyn med "ordnede konkurser" for land som ikke klarer å betjene sin statsgjeld.

Valutastrateg Nick Bennenbroek i Wells Fargo & Co tror mange investorer vil ta shortposisjoner i euroen før stresstestresultatene kommer.



Euroen har falt rundt en halv prosent mot dollaren mandag. En euro koster mandag kveld 1,2574 dollar.

Euroen har også falt markert mot den norske kronen i løpet av dagen. Tidligere i dag ble en euro notert så høyt som 8,05 kroner, men i løpet av kvelden har den felleseuropeiske valutaen igjen falt under åtte kroner.

Kronen på sin side nær uendret mot amerikanske dollar på 6,36 kroner for en dollar. Den norske valutaen har samtidig gått rundt 0,2 prosent mot det britiske pundet. Et pund koster i kveld 9,55 kroner.

Henter finansiering
Financial Times skrev mandag at europeiske banker de kommende ukene vil utstede obligasjoner for å forsøke å sikre finansiering før resultatet av stresstestene kommer.

- De som har mulighet, ønsker å komme foran stresstestene. Det er et stort overheng som må gjøres i går, så hvis forrige ukes obligasjoner fortsetter å gjøre det bra, så vil du se bank etter bank komme ut i dette markedet, sier Myles Clarke, som leder Royal Bank of Scotlands obligasjonsdesk.

I et innlegg i avisen skrev samtidig UniCredit-konsernsjef Alessandro Profumo at europeiske banker har behov for et redningsfond, og anslo et slikt fond til 20 milliarder euro overfor FT.

Les også: - Verden får feil kredittinformasjon

Etterlyser åpenhet om stresstestene

- La landene gå konkurs

- Alt kan kollapse i morgen

- Finanskollaps først i 2010 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.