Klimaet er verre enn fryktet. Klimautslippene i verden øker mer enn FNs klimapanel frykter, skriver Aftenposten. Det betyr at temperaturen på kloden kan øke med tre-fire grader dette århundret.
I tallene som er beregnet av forskere fra Norge og New Zealand slås det ifølge avisen fast at økt bruk av kull i Kina og India ifjor spiste opp effekten av finanskrisen som alle trodde ville føre til reduserte utslipp.
Dypt skuffet over forslagene
Fattige afrikanske land hevder de risikerer total ødeleggelse hvis ikke rike land kutter sine klimautslipp med 40 prosent det neste tiåret. Men FN slår fast at dette målet er urealistisk.
Under klimasamtalene i Barcelona denne uken har utviklingslandene gitt uttrykk for dyp skuffelse over forslagene de rike landene så langt har lagt på bordet. Selv ikke EUs forholdsvis ambisiøse utspill er gode nok for en ny klimaavtale, ifølge lederen for en sammenslutning av utviklingsland.
– Resultatet av dette er at utviklingsland dømmes til en total ødeleggelse av deres livsgrunnlag og økonomier. Jorda og skogene deres vil bli ødelagt. Og til hvilket formål? spør Lumumba Stanislaus Di-Aping.
Han er formann for landgruppen G77 samt Kina og kommer selv fra Sudan, et land hvor enkelte hevder at det allerede i dag pågår væpnet konflikt delvis som følge av klimaendringene.
2 grader
Det Di-Aping konkret ber om, er at de rike landene må kutte sine utslipp med 40 prosent sammenlignet med 1990-nivå innen 2020. Ifølge FNs klimapanel er det mulig at et så stort kutt er nødvendig for å unngå at temperaturen på jorda stiger mer enn 2 grader, noe som igjen betyr høy risiko for tørke, flom, stigende havnivå, artsdød og andre problemer.
Men til de afrikanske statens skuffelse er det bare de aller mest ukuelige optimister som tror de rike landene vil gå med på dette kravet i denne omgang.
– Tungt løft
– Jeg tror at minus 40 vil bli et for tungt løft, sier Yvo de Boer, lederen for FNs klimasekretariat.
Han har en koordinerende rolle i forhandlingene fram mot det store klimamøtet i København i desember, hvor det er håp om at i det minste rammeverket for en ny klimaavtale skal komme på plass. Forhandlingsrunden i Barcelona er den siste før København-møtet.
Les også:
Urovekkende økning i utrydningstruede arter
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.