- Vi rekker ikke å øke med flere tusen nye studieplasser innen 2013. Det er forespurt fra departementet, men vi trenger tid til å tilrettelegge for dette, sier prorektor Berit Kjeldstad for utdanning og læringskvalitet ved NTNU til studentavisen Under Dusken.
Kunnskapsdepartementet forventer nærmere 30.000 flere studenter før 2013, og "yngrebølgen" skaper nå hodepine for ledelsen ved flere av universitetene og høyskolene.
Studenter i trengsel i trappene i auditorier, vill kamp om lesesalsplassene, minimal kontakt med veiledere, kutt i gruppeundervisninger og innleveringer. Det er allerede hverdagen for mange norske studenter.
Ved Høgskolen i Bergen er klasserommene sprengt. Både studenter og forskere frykter for kvaliteten, skrev Dagens Næringsliv i forrige uke.
Vill vekst
Ifjor opprettet regjeringen 3.000 nye studieplasser. Veksten i antall studenter fra høsten 2009 til våren 2010 var imidlertid på 8.000 studenter - og veksten fortsetter. SSB anslår at det vil komme mellom 30.000 og 50.000 nye studenter på landsbasis innen 2020.
Ifølge Forskerforbundet er det i snitt 1,78 studenter per fullfinansierte studieplass, det vi si cirka 33.000 for mange.
Også Universitetet i Oslo (UiO) deler fullt og helt bekymringen, skriver rektor Ole Petter Ottersen i et debattinnlegg i dagens DN.
Han understreker behovet for at både læresteder og politiske myndigheter gjør nødvendige tiltak.
- Vi må ta vårt ansvar for å rydde opp og sikre kvaliteten. UiO arbeider for å stoppe denne negative trenden og har gjennom de siste fire årene redusert studenttallet for å sikre balanse mellom studenttall og grunnfinansiering. Dette er selvsagt et stort dilemma i en tid hvor vi står foran en yngrebølge, men vi kan ikke ofre utdanningskvaliteten, skriver Ottersen i innlegget.
Han spør hvor og når de nye studieplassene skal opprettes, og etterlyser klare signaler fra regjeringen.
Etterlyser flere plasser
Det gjør også prorektor Berit Kjeldstad ved NTNU:
NTNU har ingen konkret plan utover den årlige ordinære økningen i studieplasser. Vi er i dialog med departementet om mulighetene for nye studieplasser, men de så ingen grunn til å opprette ekstraplasser i 2010, sier Kjeldstad til Under Dusken.
- Før vi kan ta imot flere studenter må det skje vesentlige ting innen utbygging, infrastruktur og finansiering. Vi kan ikke legge konkrete planer uten at finansieringen er på plass, sier Kjeldstad.
Forskerforbrundet og Norsk Studentorganisasjon (NSO) har også fremmet krav om at regjeringen tar grep med hensyn til yngrebølgen. De krever at kvaliteten på sikres samtidig som det må tenkes helhetlig.
Les også: Nå ansetter de igjen - krev fetere lønn!
Verken kravstore, bortskjemte eller late
Topplønn fra dag én (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.