Problemene med de japanske atomreaktorene og frykten for radioaktiv stråling sender sjokkbølger gjennom finansmarkedet i Japan.

Myndighetene melder om høyere radioaktive strålingsnivåer enn normalt i Tokyo tirsdag, men at nivået ikke er helsefarlig.

Den forsikringen har liten virkning på aktørene på Tokyo-børsen.

Det neste Tsjernobyl?
- Det verden følger med på nå er om Tepcos Fukushima kjernekraftverk blir det neste Tsjernobyl, sier investeringsstrateg Norihiro Fujito i Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities til Wall Street Journal tirsdag.

Japanske aksjer falt kraftig etter at det har vært en ny eksplosjon på Fukushima-kjernekraftverket, denne gangen i reaktor 4. Dette skjedde rett etter nivåer av radioaktiv stråling steg grunnet en eksplosjon i reaktor 2.

Nikkei-indeksen raser videre nedover tirsdag etter at den stupte over seks prosent mandag.

I løpet av morgenhandelen falt kursene til under 9.000 poeng, og fallet akselererte etter lunspausen.

- I områdene rundt de rammede atomkraftverkene er det mye industri, inkludert flere bilprodusenter. Mangelen på elektrisitet påvirker allerede produksjonen. Snakker vi om konsekvenser for den økonomiske veksten, så kommer vi til å merke negativ effekt både under dette og neste kvartal. Ingen vet hvordan dette ender, sier seniorstrateg Toshiko Matsuno i meglerfirmaet SMBC Friend Securities til Dagens Industri.

Laveste kurser siden 2008
Nikkei-indeksen var ned til under 8.000 poeng tidligere på dagen, noe som var en nedgang på rundt 16 prosent til nivåer under finanskrisen i 2008.

Topix-indeksen stupte over 13 prosent, det største fallet siden børskrakket i 1987.

Klokken 05 norsk tid var Nikkei-indeksen ned 12,5 prosent til rundt 8.400 poeng, mens den klokken 06 hadde falt 10,39 prosent til 8.620 poeng.

Panikken slapp litt taket den siste timen med handel, og en stund var fallet redusert til i overkant av åtte prosent, men fasit tirsdag ble en nedgang på 10,55 prosent til 8.605,15 poeng.

- Hele forestillingen rundt risiko, ikke bare i finansmarkedet men risiko generelt, må revurderes. Angående det japanske markedet så tror vi det kan være ytterligere nedside, sier direktør Sandeep Malhotra hos Clariden Leu til Bloomberg Television fra Hong Kong.

Statsminister Naoto Kan sier det er høy risiko for stigende strålingsnivåer fra de skadete reaktorene og ba folk innen 30 kilometer radius fra kraftverket holde seg innendørs.

- Fallet er som en tsunami
Toyota Motor og Sony faller 7,7 og ni prosent. Alle 33 industrigrupper i Topix-indeksen falt og aksjene i Tokyo Electric Power, Toshiba og Japan Steel Works åpnet aldri ettersom kjøpsordre aldri ble gjennomført.

- Fallet er som en tsunami. Produksjon og kommersiell aktivitet vil stupe ettersom det er mange produksjonsbaser og elektronikkdelprodusenter i Tohoku-området og fordi strømstanser er planlagt. Aksjer priser inn usikre faktorer inkludert en kjernekraftulykke, sier strateg Yutaka Yoshii i Mito Securities til Bloomberg News.

Investorer på det kinesiske aksjemarkedet er bekymret over situasjonen i Japan og ytterligere nedside avhenger om kjernekraftproblemene kommer under kontroll eller ikke, ifølge analytiker Tang Yonggang i Hong Yuan Securities, skriver Wall Street Journal.

Den japanske sentralbanken pøser nye fem billioner yen, nesten 350 milliarder kroner, inn i pengemarkedet tirsdag, men heller ikke det kan stoppe panikken som råder.

Les også:



- Fem faktorer som vil prege Japan

<b>- En tung byrde for japansk økonomi</b>

<b>Økt stråling etter eksplosjon i japansk reaktor</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.