Det John Fredriksen-dominerte sjømatkonsernet Marine Harvest leverer sitt beste andre kvartal noensinne, godt hjulpet av knallsterke laksepriser.

Selskapet slaktet 20.000 færre tonn i kvartalet, men økte likevel omsetningen med 440 millioner kroner fra samme periode ifjor (se tabell).

- Beviser styrken
Konsernsjef Alf-Helge Aarskog var tydelig tilfreds på dagens kvartalspresentasjon.

- Jeg tror dette kvartalet, om man ser isolert på det, virkelig beviser styrken i laksemarkedet, sier Aarskog.

company:mhg

Slaktevolumet var 79.438 tonn i kvartalet.

Øker produksjonen
Som følge av gode markedsutsikter, øker selskapet nå produksjonsanslagene for 2014 med 55.000 tonn, til 390.000 tonn.

- Nå ser vi at markedet kan ta unna mer, og vi øker derfor produksjonen, sier Marine Harvest-sjefen.

Lakseprisen har ligget rundt 40 kroner kiloen store deler av året. Det gir svulmende inntekter for lakseoppdretterne som har kostnader på nær halvparten.

Høye kontraktspriser
Selskapet har en kontraktsandel på omkring 24.000 tonn i tredje kvartal, og rundt 22.000 tonn i fjerde kvartal, likt andre kvartal. Andelen for første kvartal neste år er sålangt under 15.000 tonn.

Aarskog ser positivt på utsiktene.

- Jeg er veldig oppmuntret av de sterke markedsutsiktene i Europa, med framtidspriser på 34 kroner per kilo for de resterende månedene i 2013 og 35 kroner for 2014. Marine Harvest er godt posisjonert til å kunne nyttiggjøre seg dette, ettersom mesteparten av vårt volum vil bli produsert i Europa, sier han.

 

Lakseprisene i taket
Gjennomsnittsprisen for hel rund og sløyet norsk superior laks (HOG) var 41,51 kroner per kilo i andre kvartal, og enda høyere i USA. Samtidig holder trenden seg.

Ifølge dagsferske tall fra SSB, var snittprisen for fersk oppdrettslaks 43,43 kroner per kilo i forrige uke, en oppgang på nær ni prosent fra foregående.

- Også vi har vært overrasket over det sterke markedet inn i tredje kvartal, sier Aarskog.

Betaler ut
De gode tidene gjør at Marine Harvest gjenopptar kvartalvist utbytte.

Styret foreslår en ekstraordinær utbetaling til aksjonærene på 0,05 kroner per aksje, totalt 187 millioner kroner.

Samtidig varsles flere utbytter.

«Marine Harvest er en av de få store aktørene i bransjen som vil ha en betydelig vekst i 2014. Denne situasjonen, kombinert med en normalisering av anleggsinvesteringene og en forventet stram tilbud/etterspørselsbalanse, vil trolig føre til økt utbytte og oppkjøpskapasitet», heter det i kvartalsrapporten.

Anslått slaktvolum for 2013 er redusert til 335.000 tonn, ifølge kvartalsrapporten. Volumet for 2014 er forventet å bli ca. 390.000 tonn sløyd vekt.

Bekymret for Chile
Selskapet overvåker nøye utviklingen i biologiske, helsemessige og legale forhold i den chilenske oppdrettsnæringen for å beslutte et optimalt nivå på virksomheten, ifølge rapporten.

«Styret er fortsatt bekymret over status og utvikling, og betydelige ressurser brukes til å bistå i gjennomføringen av tiltak for å bedre situasjonen. Selv om styret er bekymret på mellomlang sikt, er det fortsatt trygg på de langsiktigeanvendelsesmulighetene for den store, ubenyttede lisenskapasitet i Chile», heter det.

Høye forventninger
Marine Harvest varslet markedet om et operasjonelt driftsresultat på 900 millioner kroner i andre kvartal den 12. juli i år, samtidig som at slaktvolumet ble oppgitt til 79.000 tonn.

Tross dette lå forventningene høyere (se tabell).

Marine Harvest-aksjen MHG trekker ned rundt 1,6 prosent til 5,83 kroner på Oslo Børs en knapp halvtime etter åpning onsdag.

* Estimatet for resultat før skatt inkluderer en kapitalgevinst på 133,5 millioner kroner relatert til salget av aksjene i Cermaq.

** Operasjonelt driftsresultat per kilo for den norske virksomheten var omkring 12,5 kroner i andre kvartal.

Les også:
<b>Bankselger glemte kredittkortsøknader på fly</b>



Usolgte sjøeiendommer for én milliard

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.