- Det er ikke et hotellrom ledig i byen. Det er bra for byen og for oss, gliser drosjesjåføren som tar oss med fra innenriksflyplassen Santos Dummond og inn til verdens mest berømte strand, Copacabana.
Selv om det er senvinter i Rio, er strendene fulle. Cariocaene elsker sine strender: Ipanema, Leme, Copacabana og Leblon for å nevne de mest sentrale. Men det er det som skjer noen kilometer utenfor strendene, på dypt vann og under et lag med mineralsalter på 7000 meters dyp, som gjør at de eneste hotellplassene som er å få tak i er en seng på en sovesal.
Denne uken går Rio Oil & Gas av stabelen i det som kan komme til å bli verdens oljehovedstad for offshorerelatert virksomhet. Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) er i Rio de Janeiro for å kaste glans over åpningen av Sør-Amerikas største oljemesse. Over 50 norske selskap deltar.
Der ute befinner det seg minst 15 milliarder fat olje av høy kvalitet. Haroldo Lima, sjefen i ANP, Agencia Nacional de Petroleo - det brasilianske oljedirektoratet, har tidligere sagt at det er minst 80 milliarder fat. Andre anslag varierer fra 100 til 200 milliarder fat.
Blir tredje størst
Men oljen ligger vanskelig tilgjengelig til. Heller ikke oljekatastrofen i Mexico-gulfen ser ut til å legge en demper på optimismen. Mandag starter nemlig verdens største emisjon noen sinne. Det statlig kontrollerte oljeselskapet Petrobras skal hente inn inntil 132 milliarder dollar. 90 milliarder er forbeholdt private investorer, mens den brasilianske staten vil øke sin eierandel ved at de ”gir” Petrobras 4,9 milliarder fat olje i bytte mot aksjer.
Dersom emisjonen lykkes, blir Petrobras den tredje største selskapet i markedsverdi på det amerikanske kontinentet. Bare Exxon og Apple er større.
Trenger penger
Og Petrobras trenger pengene. Frem til 2014 skal selskapet investere inntil 224 milliarder dollar, det meste går til pre-salt-feltet som ligger utenfor kysten av Rio.
Og det er her norske selskaper med olje- og offshorekompetanse ser store muligheter.
Særlig de to siste årene har norske og brasilianske myndigheter hatt intense samtaler.
President Luiz Inacio Lula da Silva har flere ganger uttalt at Norge vil spille en viktig rolle i utviklingen av olje-Brasil. Presidenten i Petrobras, Sergio Gabrielli uttalte under Rio Oil&Gas for to år siden at Statoil og Petrobras utfyller hverandre på en særdeles god måte. Statoil har også signalisert at de ser på Brasil som hovedsatsingsområde.
Regionale inntekter
President Lula går av ved årsskiftet. Han har ikke greid å få på plass et nytt oljeregime, som vil først bli behandlet i Kongressen etter valget av ny president den 3. oktober. Lulas kandidat, Dilma Rousseff leder klart på meningsmålingene. Men blant hennes støttespillere er det stor uenighet for hvordan oljerikdommene skal fordeles. Inntil nå har både bykommunen og delstaten Rio de Janeiro hatt store inntekter på såkalte royalties som oljeselskapene betaler. Prinsippet er at kommunen og delstaten der oljeaktiviteten pågår får brorparten av pengene.
Et flertall i Kongressen ønsker imidlertid at alle kommuner og delstater skal få en langt større andel. Nåværende guvernør i Rio, Sergio Cabral, har uttalt at både gjennomføringen av fotball-VM i 2014 og de olympiske leker i 2016 kan stå i fare.
Oljehovedstad
Uansett tyder alt på at Rio de Janeiro vil bli verdens hovedstad for offshorerelatert oljevirksomhet. Stadig flere norske selskaper har flyttet- eller vurderer å flytte sin virksomhet eller deler av sin virksomhet hit. Dette fordi det ser ut som om Brasil vil vedta at 65 prosent av oljevirksomheten skal være brasiliansk basert.
Blant annet derfor sender det norske utenriksdepartementet ned en ekspertgruppe straks etter valget den 3.oktober for å utarbeide en strategi for Brasil. For mens oljevirksomheten i det nordlige Atlanteren er på vei ned, er den på full fart opp i den sørlige delen.
Og det er derfor samba-byen, med verdens mest kjente karneval, ikke greier å skaffe til veie nok hotellrom for alle som ønsker seg til Rio Oil & gas.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.