Aschehougs konsernsjef Mads Nygaard sier det var forlagshuset selv som avdekket mislighetene til regnskapsmedarbeideren (48) som DN omtaler fredag. Kvinnen ble imidlertid innvilget strafferabatt for å ha tilstått uten at hun var avslørt.
“Fakturasvindelen ble oppdaget av Aschehougs egne ansatte på regnskapsavdelingen, ved hjelp av de etablerte kontrollrutinene etter relativt kort tid. I et brev til forlaget bekrefter også den dømte regnskapsmedarbeideren at det var Aschehoug som avdekket hennes mislighold,” heter det i et notat fra Aschehoug, som ble sendt ut til forlagets forbindelser fredag.
Varslet selv politiet
Den 48-årige kvinnens advokat, Thomas Klevenberg, kritiserer Aschehoug for dårlig internkontroll og står fast på at kvinnen selv varslet politiet høsten 2012.
En tilståelsesdom fra Oslo Tingrett 24. mai i fjor støtter dette. Kvinnen ble gitt en ikke ubetydelig tilståelsesrabatt da straffen skulle utmåles. I dommen vises det til at ”hun tilstod uten at hun var avslørt, eller under mistanke for forholdene hun nå dømmes for.”
- Opplysningene i dommen er i så måte ikke riktige. Hun var avslørt da hun meldte seg for politiet etter at hun var blitt avskjediget. Da vi leste dommen ble det påpekt fra vår side til politiet at hun hadde fått strafferabatt på galt grunnlag fordi hun ikke selv meldte seg før hun ble avslørt slik dommen legger til grunn, sier Mads Nygaard.
Avviste anke
Oslo Statsadvokatembeter anket straffutmålingen til Borgarting lagmannsrett, uten at anken førte frem. I slutningen fra lagmannsretten heter det: ”Lagmannsretten legger i likhet med tingretten spesielt vekt på at politiet ble kjent med saken gjennom siktedes tilståelse.”
Før regnskapsmedarbeideren ble fast ansatt i Aschehoug, var hun dømt seks ganger for underslag. Nygaard opplyser at det ikke er anledning til å innhente vandelsattest/politiattest uten lovhjemmel, hvilket man ikke har i forbindelse med slike tilsettinger. Regnskapsmedarbeideren ble leid inn fra vikarbyrået Visma og senere fast ansatt i Aschehoug. Ifølge Aschehoug kom hun med svært sterke anbefalinger fra vikarbyrået Visma som hadde sjekket hennes referanser som de fremdeles går gode for.
Da kvinnen ble ansatt i Vismas vikarpool oppga hun en av arbeidsgiverne hun er dømt for å ha svindlet som referanse. Ifølge kommunikasjonssjef Aase Settevik i Visma ble kvinnen ansatt på bakgrunn av ”svært gode referanser”.
- Kan det ha vært en falsk referanse?
- Nei det tror jeg ikke, sier Settevik.
- Flere ting vi vil skjerpe inn
Nygaard sier svindelen til den 48-årige kvinnen førte til at kontrollrutinene i Aschehoug ble vurdert, og flere tiltak implementert. Blant annet ble godkjenninger av utbetalinger og oppfølging av avstemminger endret. Allikevel ble ikke finansdirektør Leif Marius Schatvets underslag oppdaget før cirka et år senere.
Nygaard synes det er alvorlig og trist at selskapet har måttet tåle to svindelsaker, og forteller hvordan han vil at økonomien i selskapet skal kontrolleres heretter.
– I forbindelse med gjennomgangen av den siste saken har vi funnet flere ting vi vil skjerpe inn. Det er viktig at systemene er av en sånn karakter at slike saker blir vanskeliggjort eller avdekket tidlig, og kontrollen bør inngå mest mulig som en automatisk del av alle prosesser. Tillit er allikevel ikke bare et mål, men nødvendig på et visst nivå, mener han.
Les også: I dag banker svenskene oss gule og blå
<b>Røkke bygger sin fjerde villa i Asker</b>
<b>- Månedens kanskje viktigste nøkkeltall</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.