Foreløpige tall fra Statistisk sentralbyrå tyder på at boligbyggingen har økt markant så langt i år, sammenlignet med året før. Antall igangsatte boliger har gått opp 42 prosent i perioden januar til og med mai. Og i mai isolert sett, steg igangsettingen med hele 55,9 prosent, viser byggearealstatistikken fra SSB.

Så langt i år er det gitt igangsettelsestillatelse for 12.028 nye boliger, en oppgang på 3.576 boliger sammenlignet med samme periode i fjor.

For andre typer bygg, er økningen mye mindre - det er faktisk en nedgang i igangsettingen av næringsbygg på 7,1 prosent i mai, og 3,8 prosent mindre så langt i år.

I alt er det satt i gang nesten fire millioner kvadratmeter bruksareal, en oppgang på nær 15 prosent.

Les også på DN.no Eiendom: For få sparer til bolig og Fikk 4,5 mill. - per rom!

Oslo trenger 95.000 nye boliger
SSBs statistikk viser kun tallene på landsbasis. Men ifølge tall Boligprodusentenes forening publiserte i juni er boligbyggeaktiviteten i Oslo enda høyere enn i landet for øvrig. Her er det en dobling av igangsettelsestillatelsene siden bunnen.

Men det trengs også. Innbyggertallet i hovedstaden er ventet å vokse med 200.000 personer de neste 20 årene. Det innebærer ifølge byråd for byutvikling i Oslo, Bård Folke Fredriksen (H), et behov for 95.000 nye boliger.

Han tror det vil la seg gjøre, selv om det innbærer betydelige utfordringer.

- Det viktigste er at vi alltid har en betydelig buffer med ledige tomter å bygge på. Nå har vi regulert tomter for 20.000 boliger.

Med andre ord må det finnes plass til ytterligere 75.000 nye boliger i hovedstaden. Byråd Bård Folke Fredriksen mener han har en plan.

- Det må skje uten at det går på bekostning av de tingene vi er så glade i, som Marka og grønne parker. Det betyr at vi må satse på transformasjon rundt tidligere industriområder og fortetting rundt trafikale knutepunkter. Det er det vi har sett nå i Økern, Ensjø, Kvernerdalen og Løren, eksemplifiserer Fredriksen.

Et annet område med stort, uutnyttet potensiale er Groruddalen.

- Men det er viktig at byggingen skjer med kvalitet, og ikke hals over hode, understreker han.