I en mer besluttsom uttalelse enn ventet lover G20-landene handling for å løse gjeldskrisen i i-landene.
Gruppa som omfatter de 20 viktigste økonomiene i verden, lovte å hindre at krisen undergraver banker og markeder, men kunngjorde likevel ingen konkrete nye tiltak.
Finansministrene og sentralbanksjefene i G20 er under kraftig press fra markedet for å vise handlekraft, og de understreket at de vil gjøre alt som står i deres makt for å stabilisere situasjonen.
Manglende tillit
Flere europeiske banker opplever at aksjekursene deres stuper og at deres kredittverdighet nedgraderes på grunn av bekymring for at de er for eksponert mot den greske og italienske statsgjelda.
Som følge av manglende tillit til at problemene iallfall i Hellas kan løses, stiger renten som bankene må kreve for å kjøpe greske og italienske obligasjoner.
BRICS-hjelp
Industrilandene i Europa kan nå komme til å få hjelp fra de største utviklingslandene for å løse sin akutte økonomiske krise.
De såkalte BRICS-landene lovte ingenting da de torsdag møttes i forbindelse med G20-møtet i Washington, men de antydet at de kan vurdere å bidra indirekte ved å spytte inn mer penger i Det internasjonale pengefondet IMF og andre globale finansorganisasjoner.
Siden i fjor har IMF allerede vært med på redningspakkene til kriserammende Hellas, Irland og Portugal.
Finansministrene i BRICS-gruppa, som omfatter Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika, oppfordret innstendig landene i eurosonen til å agere raskt for å løse gjeldskrisen i Sør-Europa.
- Må handle raskt
De sier at krisen i Europa er i ferd med å skade den globale økonomien og hemme veksten.
– Europeiske land må handle raskt, modig og samordnet, det er det vi anbefaler. Det er i EU problemene er, og de europeiske landene nøler med å finne løsninger, sa Brasils finansminister Guido Mantega.
Om det ikke handles raskt, er det fare for at gjeldskrisen kan vokse til en global økonomisk krise som kan rive med seg de framvoksende økonomiene, sier han.
I en erklæring etter sitt møte sa BRICS-ministrene at de selv også er forpliktet til å gjennomføre reformer for å holde veksten oppe, men de understreket at den høyeste prioriteten nå er å få veksten i gang igjen i de rike landene.
Les også:
USA-børsene stupte
- Tankene går fort til finanskrisen
Dr. Doom: Slik kan verden reddes fra en dyp økonomisk depresjon
EU vurderer gigantisk krisefond
Tror europeiske banker har 300 milliarder euro i kredittrisiko
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.