Lederne for G20-landene åpner for gradvise endringer i valutakursene og er enige om å utvikle indikatorer som tidlig kan varsle hendelser som vil kunne forverre ubalanser i verdenshandelen.

Det fremgår av sluttkommunikeet fra G20-møtet som ble avsluttet i Seoul fredag morgen.

- Ujevn vekst og økende ubalanser bidrar til fristelsen med å avvike fra globale løsninger og istedet benytte ukoordinerte tiltak. Ukoordinerte politiske tiltak vil bare lede til en dårligere løsning for alle parter, skriver lederne i sluttkommunikeet fra møtet.

Lederne forplikter også seg til å ikke delta i en ødeleggende valutakrig, et trekk som er rettet inn mot frykten for at flere land vil forsøke å holde egen valutakurs kunstig lav for å bedre konkurranseforholdene for egen eksportindustri.

 

Ifølge Guardian har uttalelsene ført til en laber respons i finansmarkedene. Flere analytikere er skuffet over at det ikke er gjort større fremskritt i løpet av forhandlingene.

- Det er vanskelig å være uenig med noe av dette. Men håpet før møtet var at det ville være litt mer konkret fremgang på noen av disse tingene, sier Tim Condon i ING Financial Markets til Guardian.

Tiltaksplan
G20-lederne ble enige om et program for verdensøkonomien som har fått navnet "Seoul Action Plan". Ifølge programmet skal landene styrke multilateralt samarbeid for å fremme bærekraft og følge en politikk som kan bidra til å redusere store ubalanser og holde landenes driftsbalanser på bærekraftige nivåer.

Finansministre fra G20-landene vil neste år utarbeide et system som kan anslå utvikling av globale ubalanser i driftsbalansen. Det opplyste Tysklands forbundskansler Angela Merkel til reportere i Seoul i Sør-Korea, hvor hun deltar på G20-møtet torsdag og fredag, skriver nyhetsbyrået.

Ubalanser
I dag har mange vestlige land store underskudd på sine driftsbalanser på grunn av langt høyere import enn eksport. Mange fremvoksende økonomier, som Kina og flere av de andre vekstnasjonene i Asia, opplever en motsatt utvikling.

Disse ubalansene har blant annet ført til steile fronter mellom amerikanske og kinesiske politikere denne høsten.

USA sliter fortsatt med høy arbeidsledighet og lav vekst. Landet beskylder Kina for å holde valutakursen kunstig lav for å bedre forholdene for kinesisk eksportindustri.

President Barack Obama advarte på en pressekonferanse fredag morgen om at verden risikerer å havne i de samme ubalansene som ledet til krisen.

Kina mener på sin side at USA ikke er spesielt mye bedre siden amerikanerne har innført nye pengepolitiske tiltak som også kan bidra til å svekke dollaren - såkalte kvantitative lettelser.

På G20-møtet ble landene enige om å bevege seg mot at endringer i valutakurser skal skje gradvis.

- Irriterende
En amerikansk talsperson fremholder at USA er oppmuntret over fremgang når det gjelder den kinesiske valutaen yuan, og legger til at Det internasjonale pengefondet (IMF) vil kunne bidra som megler i spørsmål om skjevheter i internasjonal handel.

G20-landene er enige om å ikke drive med konkurrerende devalueringer av egne valutakurser.

Ifølge Guardian virket imidlertid president Obama fortsatt interessert i å opprettholde presset på kinesiske valutaer og omtalte den svake yuanen som "irriterende" for Kinas handelspartnere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.