Sikkerhetstiltakene i Australia vil bli de største noensinne i fredstid under G20-toppmøtet lørdag og søndag. USAs president Barack Obama, Kinas Xi Jinping og Russlands Vladimir Putin er blant dem som kommer til møtet som finner sted i Brisbane.

Geopolitiske problemstillinger ventes å bli tatt opp, som konfliktene i Syria og Ukraina, fremveksten av Den islamske staten og det dødelige ebolaviruset.

Australia har imidlertid jobbet hardt for å snevre inn temaene på agendaen og for å rette søkelyset mot økonomiske problemstillinger. Møtet finner sted i en tid hvor USAs økonomi bedres, mens andre land har store problemer med å få vekst.

Ikke en skravlegruppe

Australias statsminister lovte tidligere denne uken et toppmøte med robuste diskusjoner om vekst, men også om G20s prioriteringer, som å gå etter selskaper og investorer som profitterer på forskjellene mellom skatteregimene rundt om i verden.

- Det vil ikke bli en skravlegruppe, sa Abbot.

G20-landene utgjør 85 prosent av verdens bruttonasjonalprodukt, og har med det mulighet til påvirke til vidtrekkende endringer.

I sin presidentperiode har Australia fokusert på medlemmenes ønske om å øke nivået på deres samlede økonomiske produksjon. Håpet er en økning på minst 2 prosent over det nåværende anslaget de neste fem årene. Virkemiddelet er innenrikspolitiske reformer som skal generere millioner av nye arbeidsplass.

Skeptiske

Analytikere er imidlertid ikke overbevist om at resultatene vil bli som ønsket. Skepsisen er der til tross for at den amerikanske veksten er stor nok til at den amerikanske sentralbanken avslutter stimuleringsprogrammet som ble innført under finanskrisen.

I Europa er ikke Tyskland lenger immun mot presset noen av deres ledende handelspartnere står overfor. Nok en gang legger Japan ut store summer for å stimulere til vekst etter to tiår med stagnasjon.

I tillegg er økonomilokomotivet Kina er i ferd med å svikte. Xi Jinping sa imidlertid under APEC-toppmøtet i Beijing denne uken at landets utsikter ikke er like skremmende nå som landet legger om til en mer bærekraftig vekst.

900 tiltak

G20-landene opplyser at det så langt er enighet om rundt 900 tiltak for å nå målene. Tiltakene innebærer økte investeringer i infrastruktur, økonomiske reformer og oppmuntring til frihandel.

Seniorforeleser ved School of Economics ved Universitet i Sydney, Mark Melatos, sier det er viktig at G20 gjør konkret fremgang i Brisbane. Ellers risikerer det å bli et forum for tomme politiske uttalelser, mener han.

- G20-agendaen mangler politiske detaljer for å nå målet. Det mangler også genuint nye ideer for å nå målet, sier han.

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.