Muammar Gaddafis maktapparat knaker i sammenføyningene.
Skuddsalvene gjallet i hovedstaden Tripoli mandag, og 61 mennesker ble drept i sammenstøt, melder Al Jazeera. Innbyggerne hamstrer nå forsyninger i påvente av nye sammenstøt.
Samtidig er byer som Benghazi og Sirte overtatt av demonstranter etter at flere av Gaddafis hæravdelinger har byttet side, melder organisasjonen Internasjonal føderasjon for menneskeretter (FIDH).
Øyenvitner forteller at politiet har flyktet fra byen al-Zawiya, og at det råder kaos. Demonstrasjoner brøt mandag også ut i oljebyen Ras Lanuf.
Det finnes lite uavhengig informasjon om uroen i Libya, og noen øyenvitner avviser at Sirte er under demonstrantenes kontroll. Men utviklingstrekk de siste dagene tyder uansett på at presset mot maktapparatet øker betraktelig.
Avhoppere
Det kommer blant annet stadig nye rapporter om avhoppere til den libyske opposisjonen, ifølge BBC.
– Nesten samtlige mer framtredende klanledere ser ut til å ha sluttet seg til opposisjonen, i likhet med viktige religiøse ledere og flere libyske ambassadører. Den østlige delen av landet er nesten fullstendig utenfor rekkevidde for regjeringen, forteller BBCs Kairo-korrespondent Jon Leyne.
Libyas justisminister Mustafa Mohamed Abud al Jelei er blant dem som går av i protest mot at «myndighetene har brukt vold mot demonstranter», ifølge den privateide avisen Quryna.
BBC melder videre at den libyske utsendingen til Den arabiske liga er blant diplomater som sier de «blir med i revolusjonen».
– Gaddafis grep om makten ser ut til å svekkes for hver time som går, mener Leyne.
Religiøst press
Også religiøse ledere øver press mot regimet. En koalisjon av muslimske ledere gjorde det mandag klart at den anser det som muslimers plikt å gjøre opprør mot den libyske ledelsen.
Ifølge menneskerettsgruppen Human Rights Watch har over 230 mennesker blitt drept i Libya siden torsdag. Ifølge FIDH har mellom 300 og 400 mennesker mistet livet i urolighetene.
Natt til mandag fikk regjeringskritiske demonstranter ta seg inn i Tripoli, men ble møtt av sikkerhetsstyrker som skjøt med skarpt. Gaddafi-vennlige demonstranter preget Den grønne plass, mens regimekritiske demonstranter skal ha inntatt hovedkvarterene til den statlige TV-kanalen Al-Jamahiriya Two og en radiostasjon.
– Gaddafi kan være på vei til Venezuela
Storbritannias utenriksminister William Hague sier han fått informasjon som kan tyde på at Libyas leder Muammar Gaddafi er på vei til Venezuela.
– Jeg har ingen informasjon om at han allerede er der, men jeg har sett opplysninger som tyder på at han er på vei dit akkurat nå, sa Hague til journalister i Brussel mandag ettermiddag.
En talsmann for myndighetene i Venezuela avviser at den libyske diktatoren skal komme til landet.
Gaddafi har vært under sterkt press den siste tiden etter at den politiske uroen i landet har eskalert.
Det har det siste døgnet versert flere rykter om at Gaddafi kan være på vei til både Venezuela og Zimbabwe, men opplysningene er ikke på noen måte bekreftet av uavhengige kilder.
Borgerkrig?
Forskningslederen Shadi Hamid ved Brookings Doha Centre i Qatar peker på at et kompromiss ikke er mulig i Libya på samme måte som i Egypt og Tunisia.
– Libya er den mest sannsynlige kandidaten for borgerkrig ettersom myndighetene har mistet kontrollen over deler av territoriet, sier han.
Det norske utenriksdepartementet fulgte mandag Sverige og Danmark og fraråder alle reiser til Libya og opphold i landet.
Europeiske ledere ser med stor bekymring på situasjonen, og EUs utenriksministre fordømmer volden mot de regimekritiske demonstrantene.
Flere europeiske selskaper trekker ut sine ansatte. Uroen har fått innvirkning på både oljepris og børser, og Milano-børsen falt med over 3 prosent mandag.
Uforsonlig
Muammar Gaddafis sønn Saif talte til det libyske folket natt til mandag, men talen bidro ikke til å roe stemningen.
Saif Gaddafi truer med at oppstanden kan utvikle seg til borgerkrig med tusener av drepte. Samtidig lover han reformer og lønnsøkning i et forsøk på å få krisen under kontroll.
Det er spekulasjoner om hvor sterkt Gaddafi-familien står, men mange eksperter viser til en historie med ekstrem maktbruk. Rundt 1.000 fanger ble drept i et fangeopprør i 1996, og familien har antydet at den vil kjempe også nå.
– Vi vil ta til våpen og kjempe til siste mann, advarte Saif Gaddafi i talen, som ifølge nyhetsbyrået AFP avslørte en grad av desperasjon i regimet.
Les også:
Gaddafis sønn advarer mot borgerkrig
Gaddafi – Libyas sterke mann i over 40 år
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.