Libyas leder Muammar Gaddafi advarer Vesten mot å sette i gang en militær intervensjon i Libya.

– Dere kommer til å angre dersom dere gjør noe for å blande dere inn i våre interne anliggender, skrev Gaddafi i et brev til Frankrike, Storbritannia og FN, ifølge hans talsmann Mussa Ibrahim.

I et annet brev adressert til USA skal Gaddafi ha sagt at alle libyere er forberedt på å dø for å forsvare Libya.

Landets viseutenriksminister sier samtidig at en vestlig militær inngripen vil få Libyas naboland til å stille seg bak Gaddafi.

– Om det kommer et angrep utenfra eller en utenlandsk intervensjon, kommer dere ikke bare til å få se libyere, men også folk fra Algerie, Tunisa og Egypt, som alle vil delta i kampen på libysk jord, sa Khaled Kaaim i et intervju med BBC lørdag

- Må handle raskt
– Verdenssamfunnet må nå handle raskt, sier den franske regjeringen, som varsler angrep rett etter møtet i dag.

– Alt er klart, men avgjørelsen som skal tas nå, er politisk. Det er tydelig at vi må handle raskt, sier en regjeringskilde i forkant av toppmøtet om situasjonen i Libya som skal holdes i Paris lørdag.

En utenlandsk militær intervensjon i Libya kan komme bare timer etter toppmøtet, ifølge Frankrikes ambassadør til FN, Gérard Araud.

– Jeg antar at vi vil innlede den militære intervensjonen i timene etter toppmøtet, sier Araud til BBC.

Stoltenberg i Paris
Frankrikes president Nicolas Sarkozy samler verdens mektigste ledere til Libya-toppmøtet. Det er ventet at FNs generalsekretær Ban Ki-moon, USAs utenriksminister Hillary Clinton, Den arabiske liga og Den afrikanske union skal delta på møtet. Også statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er med på møtet.

De politiske lederne skal diskutere Sikkerhetsrådets resolusjon som åpner for utenlandsk militær intervensjon i Libya. Resolusjonen innebærer blant annet en flyforbudssone over landet. En rekke europeiske land har varslet at de vil bidra med materiell og militærbaser dersom en intervensjon blir en realitet.

Uklart
Likevel er det fortsatt høyst uklart hvordan en eventuell militæroperasjon mot Libya skal gjennomføres.

Det som er klart er at det er Storbritannia og Frankrike kommer til å lede an i et angrep. USAs president Barack Obama har sagt tydelig ifra at de ikke kommer til å gå i bresjen for nok en krig i et muslimsk land.

Norge har varslet at de er positive til å stille med fly til en militæroperasjon, men regjeringen har ennå ikke fått noen forespørsel.

Strid om våpenhvile
Libyske myndigheter hevder de etterkommer våpenhvilen Muammar Gaddafis regime kunngjorde fredag.

– Vi har ikke gjennomført noen form for bombeangrep siden våpenhvilen ble kunngjort, sier utenriksminister Khaled Kaim, som ber Kina, Tyskland, Malta og Tyrkia om å sende observatører for å verifisere at våpenhvilen blir overholdt.

Men trass regimets påstander, melder opprørerne at angrepene fortsetter. Også USAs FN-ambassadør Susan Rice sier Gaddafi allerede har brutt våpenhvilen, og opposisjonens bastion Benghazi skal ha blitt angrepet lørdag morgen.

Låst situasjon
Vestlige militære har i mange uker vært bekymret for konsekvensene av en militæraksjon i Libya, skriver Financial Times. De frykter en låst situasjon, som kan vare i årevis og ta oppmerksomhet bort fra utfordringer andre steder.

Det er liten tvil om at Frankrike, Storbritannia og USA vil kunne håndheve en flyforbudssone og ramme Gaddafis regjeringsstyrker hardt. Men hvordan tvinge Gaddafi til å gå av og unngå at Libya blir et delt land, er svært uklart.

– Det var en prematur entusiasme over FN-resolusjonen. Men hva er planen for Libya som nasjon? sier Brian Katulis i tenketanken Center for American Progress til FT.

Fortsetter kampene
Militære ledere er også bekymret for at de politiske lederne ikke har tenkt grundig nok gjennom hva som skal skje på lengre sikt, ifølge avisa.

– Dette kan meget vel ende med at landet i praksis blir delt en god stund, sier en kilde med god kunnskap til Libya.

Og Gaddafis motstandere kommer ikke til å legge ned våpnene og slå seg til ro med en eventuell våpenhvile innført av regimet.

– Vi kommer aldri til å vende tilbake til fredfulle demonstrasjoner før Gaddafi forlater landet. Vi vil aldri til å akseptere at Libya blir delt. Glem det, sier Mustafa Gheriani, talsmann for opprørerne i Benghazi. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.