Aksjemarkedene har vært ganske så urolige de siste månedene, men sist uke roet det seg.
De amerikanske aksjemarkedene steg hver dag (med unntak av mandag da det var stengt). Verdensindeksen MSCI steg flertallet av dagene til de siste to ukenes toppnotering, melder Reuters .
Oslo Børs steg 7,6 prosent sist uke, de siste syv dagene var oppgangen på 9,6 prosent.
Uroen for en dobbel -dipp har roet seg, skriver Reuters.
Lettelser på rekke og rad
Det er flere årsaker til at stemningen har bedret seg.
En av de viktigste er at det er kommet mer informasjon om tilstanden i de europeiske bankene, gjennom de såkalte stresstestene.
Gjeldssituasjonen i flere europeiske land og tilstanden i bankene har skapt vedvarende uro i verdens finansmarkeder denne våren.
Fasiten kommer 23. juli, men frykten for at avsløringene skal ramme internasjonal finans har avtatt.
Les: Disse bankene skal stresstestes
Kina forløpig sterkt
Mange har sterk tiltro til Kina, og regner med at et av verdens mest folkerike land skal dra verdensøkonomien opp i fart igjen.
Kina er så langt ikke rammet av de finansielle problemene som har rammet store deler av verden.
Lørdag ble det kjent at kinesisk eksport økte med nesten 44 prosent siden juni ifjor. Landets handelsoverskudd ble notert til 20 milliarder dollar (130 milliarder kroner) i forrige måned.
Les: Kina går fri
Veksten er fremdeles sterk i Kina, men mange frykter at den kan avta senere i år.
Les: Regnefeil sprer frykt og Frykter kollaps i Kina
Tror på andrekvartalstallene
Flere investorer og analytikere er nå sterke i troen på at andrekvartalstallene skal vise en god utvikling i inntjeningen. Dette vil i så fall styrke troen på at gjeninnhentingen er robust.
- Markedet har hentet seg inn igjen på forventningene om en ganske god inntjeningsperiode for selskapene, sa Tyler Vernon, investeringsdirektør i Biltmore Capital til CNN.Money fredag, etter at de amerikanske aksjemarkedene hadde steget for fjerde dag på rad.
Ifølge Reuters har de siste dagenes utvikling fått enkelte investorer til å revurdere pessimismen.
- De siste tre ukene har vi nedgradert vårt syn for å regne inn den svekkede tilstanden i den globale økonomien. Men vi er ikke i gruppen som venter katastrofe. Det er ingen risiko for en dobbel-dipp. Det er knyttet alt for stor risiko til en dobbel-dipp, og det vil politikerne unngå, sier Alain Bokobza, investeringsstrateg i Societe Generale til Reuters .
Flest positive rapporter
I Norge har allerede DnB nor lagt frem sine kvartalstall, som var bedre enn ventet. 24 av 500 selskaper som er notert på S&P 500 har også levert sine tall, og 68 prosent av dem har banket forventningene.
Ifølge data innhentet av Thomson Reuters er det ventet at inntjeningen for selskapene notert på S&P 500 har økt med 27 prosent i andre kvartal sammenlignet med kvartalet før.
Disse må du følge med
De viktigste selskapene å følge med i neste uke er Alcoa, Intel, JP Morgan, Google, Bank of America, GE og Citi på Wall Street.
På Oslo Børs er det blant annet Norwegian, Storebrand, Hafslund, EDB Business Partner, Atea, Kongsberg Automotive og Yara som legger frem sine resultater for andre kvartal.
Laster ikke tungt i aksjer
Til tross for tegnene på at vi styrer klar av en dobbel-dipp er mange investorer fremdeles skeptiske, og søker tilflukt i pengemarkedsfond.
Sist uke økte investeringene i pengemarkedsfond med 33,5 milliarder dollar, høyeste nivå på 78 uker Ifølge statistikk fra EPFR forsvant det 11,25 milliarder dollar fra aksjefond, melder Reuters.
Morgan Stanley mener dette skyldes at innhentingen har kjennetegnene BBB (bumpy, below-par, brittle), i motsetning til AAA (ample, abundant and augmenting), melder Reuters .
- Det vi nå venter på er øyeblikket der det virkelig kommer til stykket, og det er hva selskapsresultatene viser. Vi venter på beskjed om de gode resultatene fra første kvartal vedvarer. Verdsettingen av markedet viser at investorene er skeptiske, sa Tim Evnin, partner porteføljeforvalter i Evercore Wealth Management til Marketwatch.com fredag.
Les også: - Det blir ingen dobbeldipp (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.