gasellereportasje Øst:

Holdbart as

gasellereportasje Øst:

Holdbart as

Gründere bak butikk-kjeden Holdbart redder i år over fire tusen tonn mat fra å bli kastet. Gaselleselskapet vokser sterkt med salg av varer før de går ut på dato.

Sterk vekst med mat som ville blitt kastet

tekst ØYVIND FINSTAD
foto GUNNAR LIER
vestby

I butikken på Vestby i Akershus viser gründerne Trond J. Laeng og Thor Johansen i Holdbart i lokalet.

– Se i frysedisken her. Nå selger vi 250 gram tunfisk for 9,90 kroner. Ordinær pris er nok på rundt 50 kroner. Men vi fikk inn et parti som følge av feiltrykk på pakkene, sier Johansen.

Han viser datoen som er stemplet «best før».

– Best før-datoen som står på tunfisk-pakkene viser at den går ut ett år tidligere enn det den skal. Da kan ikke butikkene selge varen.

Daglig leder Laeng understreker at det er ingen bakteriologiske grunner til at et best før-produkt blir dårligere etter anvist dato.

– Det er kun konsistens og smaksopplevelser som eventuelt endrer seg. Men produkter med merket «siste forbruksdag» har vi ikke lov til å selge etter anvist dato. Det være seg lett bedervelige varer som kylling, fisk og kjøttdeig. Vi har heller ikke lov til å fryse ned slike varer. Kun ti prosent av «best før-varene» vi selger har gått ut på dato.

I annen hylle selges det øl fra Carlsberg.

Holdbart as

Daglig leder: Trond J. Laeng (56)

Styreleder: Petter Brovold (61)

Hovedkontor: Vestby

Etablert: 2015

Antall ansatte: 145

Virksomhet: Salg av overskuddsvarer i dagligvarehandelen. Totalt syv butikker i kjeden

Eiere: Trond J. Laeng (28,33%), Thor Johansen (24,65%), Laeng-familien (13,46%)

Ganger gaselle: 1