Utdannelsen er ikke blant de høyeste: Eieren har jordbruksskole og daglig leder har treårig handelsskole med valgfag i regnskap. Like fullt har Gravdal Skog & Hageservice en driftsmargin på 19 prosent, noe de store entreprenørene bare kan drømme om.

Mer bruk av underleverandører og nye anbudsregimer for blant annet veivedlikehold har åpnet store hugstmarker for Jan-Tore Gravdal (37). Arbeidsmengden var så stor at han måtte profesjonalisere.

Barndomskameraten Kai Henning Haarklau (37) ble hentet inn for å styre butikken, mens gründeren selv rendyrket rollen som prosjektleder.

– Vi har ikke mye utdannelse. Jeg har lært mest av regnskapsføreren, sier Haarklau, som kunne bokføre et overskudd på 3,3 millioner kroner ifjor.

Mens de store entreprenørene kniver om hovedkontraktene, plukker Gravdal Skog & Hageservice mindre risikable delkontrakter.

– Det er det samme for oss hvem som får hovedkontraktene, sier Gravdal.

Kai Henning Haarklau, daglig leder i Gravdal Skog & Hageservice.
Kai Henning Haarklau, daglig leder i Gravdal Skog & Hageservice. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Mobilspøk
Til de fysisk tyngste jobbene ute i terrenget er selskapet avhengig av polsk arbeidskraft. De trenger ansatte som kan gå ut av hjullasteren og ta i et tak.

– Arbeidsmoralen er fantastisk, sier Haarklau.

65 prosent av de ansatte hentet fra den polske landsbygda. Mange av dem har slått seg ned i Sogn og Fjordane med familiene sine.

– Vi er blitt bortskjemt. Nordmenn holder bare et par måneder i skogen. Da gidder de ikke lenger. Vi spøker med at det ikke går lenge før de tar frem mobilen sin, sier Haarklau.

Høyspent konflikt
I Sunnfjord-bygda Eikefjord holder et arbeidslag på med å barbere skoghellingen. Det ryddes plass for enorme master til den omstridte høyspenten mellom Fardal i Sogn og Fjordane og Ørskog i Møre og Romsdal.

– Dette er et særdeles stort oppdrag for oss, sier Gravdal.

Hugstmaskinen griper tak i granen som om det skulle ha vært en fyrstikk og skreller av grenene så flisen fyker. Sagbladet kutter automatisk i riktige lengder, og mindre enn et minutt senere ligger treet ferdig sortert til trelast og papir.

– I denne hugstmaskinen har du funksjonene til de fleste anleggsmaskinene, forklarer Gravdal.

Utbyggingen ble omstridt da tidligere energiminister Ola Borten Moe grep inn og la traseen rundt gården til flere Sp-politikere. Fortsatt krangles det med grunneiere, og de må snirkle seg rundt enkeltparseller i påvente av at Statnett får klarert traseen.

Historien har vist at skogbruksdrift kan være «risky business» – spesielt på Vestlandet der kupert terreng gjør skogbruket mindre lønnsomt.

Flere ben å stå på
Selskapet Silva Skog var gasellevinner i Vest-Agder i 2011 etter at veksten hadde økt seks ganger på fire år. Ett år senere var selskapet konkurs. Liten buffer og driftstrøbbel med skogsmaskinen var hovedårsaken.

– For de rene skogbruksentreprenørene har det gått veldig dårlig. Hadde vi bare drevet med det, ville også vi fått problemer. Derfor har vi skaffet oss flere ben å stå på, sier Haarklau.

Mange av oppdragene er sesongavhengige. Derfor gjelder det å disponere virksomheten slik at de har jobb gjennom vinteren.

I dag driver de også ordinær entreprenørvirksomhet i tillegg til å være anleggsgartner og ta oppdrag innen skogsdrift.

Med store enkeltkontrakter og en kostbar maskinpark har forretningsføreren stått overfor mange vanskelige avveininger. For å eliminere de største farene har de leid inn PwC som konsulent.



De to polakkene Slawomir Kot (til venstre) og Lukasz Nowaki i Gravdal Skog & Hageservice jobber med mur hos en kunde i Førde.
De to polakkene Slawomir Kot (til venstre) og Lukasz Nowaki i Gravdal Skog & Hageservice jobber med mur hos en kunde i Førde. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Må brøyte selv
Det første store steget etter at Haarklau ble daglig leder, var å gå fra enkeltmannsforetak til aksjeselskap.

– Det ligger mange tanker bak. Vi la en plan for hvordan vi skulle ta steget videre, sier Haarklau.

Den daglige lederen setter seg opp i hjullasteren som står parkert på utsiden av hovedkontoret i utkanten av Førde. Han må selv trå til med brøyting grytidlig om morgenen.

Til tross for gode resultater har ikke selskapet flottet seg med fancy lokaler. Basen består fortsatt bare av noen brakker.

– Farene med voksesyken er prentet inn i oss, sier Kai Henning Haarklau før han svinger maskinen ut på plassen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.