Om morgenen tar det en time å kjøre i kø fra Mastemyr ved Kolbotn inn til Oslo S. Kjører du andre veien, tar det 15 minutter. Nærheten til Oslo – og til Sverige i motsatt retning på firefelts motorvei – har gitt Oppegård en bronseplass i konkurransen om hvilke av de største kommunene i landet som har flest gasellerbedrifter per 10.000 innbyggere.
Oppegård, med sine 25.520 innbyggere, kan skryte av hele 16 gasellerbedrifter – selskaper med ekstrem vekst. Det tilsvarer 6,3 gaseller per 10.000 innbyggere, godt over snittet for resten av Akershus på 3,8 og lands-snittet på 4,2.
Seks av Oppegårds gaseller har flyttet inn i de tomme lokalene som sto igjen etter at gigantene Bosch, Kodak, IBM, og Unitor nedbemannet eller flyttet vekk. Sammen med en rekke andre småbedrifter, som kanskje blir gaseller neste år, har gasellene overtatt Mastemyr da gigantene forsvant.
Kun Kongsberg og Oslo har flere gaseller per 10.000 innbyggere enn Oppegård.
I den gamle sølvgruvebyen Kongsberg, med omtrent like mange innbyggere som Oppegård, har 18 gasellebedrifter vokst frem, godt hjulpet av to store aktører, teknologi- og våpenprodusenten Kongsberg Gruppen og oljeservicebedriften FMC Technologies. Et cluster av kunnskap om teknologi og oljeservice vokser i rekordfart, gjødslet av de to gigantene. I Buskerud-byen er den største utfordringen nå tilgangen på kvalifisert arbeidskraft, sa Jan-Fredrik Ormåsen i rør- og ventilprodusenten Kongsberg Esco til DN i sommer.
Også i Oslo koker det av nyskapning. Hovedstaden har hele 404 gasellebedrifter, tilsvarende 6,6 per 10.000 innbyggere. «Alle» vil til Oslo, her er nærhet til beslutningstagerne i politikken og ledelsen i landets største bedrifter. Oslo har tilflytningsvekst og pendlere – med andre ord god tilgang på smarte hoder.
Denne høsten kårer Dagens Næringsliv Norges gasellebedrifter for tiende gang. Hele 2116 bedrifter kan i år kalle seg en gasellebedrift. Det betyr at de har klart å doble omsetningen over fire år, og hatt et samlet positivt driftsresultatet.
Det er 33 prosent flere gasellebedrifter i Norge i dag enn i 2003. På den annen side er det 56 prosent færre gaseller i dag, enn det var i toppåret 2008. Finanskrisen førte med seg en voldsomt fall for vekstbedriftene. Nå kommer de i full fart tilbake.
Årets gasellebedrifter sysselsatte ifjor 36.624 personer. For fire år siden jobbet det 16.415 personer i de samme bedriftene. Gasellene omsatte ifjor for 133 milliarder kroner og satt igjen med et driftsresultat på 13,3 milliarder kroner. Fra 2008 til 2011 økte omsetningen deres med 274 prosent. Men ikke bare har de vokst, de har klart å vokse med marginene i behold: I samme periode har nemlig driftsmarginene økt med 661 prosent.
I morgen er det avspark for årets gaselleserie i Dagens Næringsliv. Vi skal kåre en gasellevinner i hvert fylke. 6. desember kårer vi Årets gaselle – landsvinneren 2012.
Anne Flæte er reportasjeleder i finansredaksjonen.
Les også:
Gaseller fyller spøkelsesby
Les også:
Slik gjennomfører du et gasellesprang
Gasellene 10 år:
Dette har gasellevinnerne lært
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.