I 16 år forvaltet Svein Wilhelmsen pengene til Norges rikeste familier gjennom kapitalforvalteren Industrifinans. Da selskapet ble solgt for 820 millioner kroner i 2000, skulle Wilhelmsen motta 72 millioner kroner for eierandelen på nær ti prosent. Men han var så ivrig etter å drive med trippel bunnlinje, at han ga avkall på 28 millioner kroner.
– Jeg fikk 60 prosent av oppgjøret ved salget i 2000, og skulle få ytterligere 20 prosent hvis jeg fortsatte i selskapet til 2002, og resterende hvis jeg fortsatte til 2005.
Men allerede i 2001 kom Wilhelmsen til en erkjennelse. Tidlig på 90-tallet hadde han etablert Stiftelsen Menneskerettighetshuset, og fra 1998 hadde han begynt med bærekraftig turisme gjennom selskapet Basecamp, basert på trippel bunnlinje.
– Jeg kom til en korsvei hvor jeg følte at jeg hadde brukt store nok deler av mitt liv på å sikre høyest mulig avkastning på penger. Også det var en fantastisk reise, men jeg ville melde meg inn i de store globale spørsmålene. Jeg visste hva jeg ville bruke resten av livet mitt til, og var villig til å ta den regningen.
Færre ting gir mer frihet. En annen gunstig bieffekt er at barna mine nå er interessert i det jeg driver med
Wilhelmsen begynte med å donere 12 millioner kroner til Basecamp Explorer Foundation, og fortsatte med å utvikle et turistkonsept med en målsetting om å etterlate et positivt fotavtrykk.
– Vårt første, og fremdeles største, prosjekt ble lagt til Masai Mara i grenseområdene mellom Kenya og Tanzania. Senere har vi etablert turistprosjekter basert på prinsippet om trippel bunnlinje på Svalbard, i India og i Pyreneene.
Wilhelmsen har lykkes med å etterlate et positivt fotavtrykk, men morselskapet Basecamp Explorer AS har hatt negativt driftsresultat hvert år siden oppstart i 1998. Fra iår gikk Wilhelmsen av som daglig leder og virksomheten skal nå skaleres opp for å oppnå stordriftsfordeler.
Under dette intervjuet befinner Wilhelmsen seg i Masai Mara, og snakker gjennom en sprakete telefonlinje fra villmarken.
– Her har vi over 50 fast ansatte, i tillegg bistår vi 120 masai-kvinner som lager tradisjonelle smykker som de selger til turistene. Vi har også 450 masai-kvinner under opplæring i mikrofinans, som en hjelp til selvhjelp. I tillegg leier vi 200.000 mål fra 500 landeierfamilier som et bidrag til å ta vare på både et fantastisk dyreliv og at Masaiene kan oppretteholde deres tradisjonelle kvegdrift.
Masaiene er i hovedsak et nomadefolk, og nå følger Wilhelmsen i deres fotspor.
– For tre år siden solgte jeg boligen min i Oslo og satte 90 prosent av alt jeg hadde i huset på et lager. Siden har jeg ikke besøkt det lageret. Færre ting gir mer frihet. En annen gunstig bieffekt er at barna mine nå er interessert i det jeg driver med. De lot seg aldri imponere av at jeg tjente enda mer penger.
Kathryn Baker:
Jon S. von Tetzchner: - En stor familie
Tellef Thorleifsson:
Seriegründer Geir Førre lykkes for andre gang
Odd Reitan:
Verdens rikeste som forbilde
<b>Tilbake til hovedsaken</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.