Graviditetstesting i Kina og nyreprøver på et sykehus Stockholm har én ting felles. De benytter antistoffer utviklet fra eggeplommer fra et hønseri i Kroer.

Nye anvendelsesområder skaper en utradisjonell vekstbedrift i Ås kommune.

Gårdeier Ole Egge plukker ut 1000 høner av en flokk på 20.000 for å levere eggeplommer til industrielt formål.

– Vi vaksinerer hønene. Samler inn egg og utnytter antistoff fra plommene, sier Egge.

I det nye anlegget har han to typer høner, de som produserer egg til forbrukere og de som leverer til selskapet han er styreleder i, Norwegian Antibodies.

Selskapet er en leverandør av antistoffer til den internasjonale diagnoseindustrien.

– Kina er vår største mottager. At høykostlandet Norge leverer råstoff til et lavkostland er jo morsomt, sier Egge og smiler.

Han legger til at USA også er blitt et stort marked for dem.

– Våre antistoffprodukter brukes også ved Karolinska Universitetsykehus i Stockholm, eksempelvis ved måling av nyrefunksjon ved bruk av metoden Cystatin C. Dessverre er det få norske sykehus og leger som benytter seg av Cystatin C ved blodprøver, til tross for at det er den beste og snart den mest benyttede metoden internasjonalt på nyretesting, sier Egge.

Se video øverst i saken.

 

«Vi knuser egg»
Norwegian Antibodies har lokaler i et tidligere hønsehus. Fortsatt er det egg i lokalet.

– Vi knuser egg. Tar vare på plommene og skiller ut antistoffene fra hverandre, sier Egge.

Kvalitetssjef Kari Wetlesen går løs på eggknusing og lar en enkel innretning skille eggehviten med plommene.

– I begynnelsen knuste vi 20 egg i timen. Nå har antallet økt til 5000 de dagene vi knekker egg, sier Larsen.

Selskapet ble etablert etter et tilfeldig møte mellom Egge og gründer Erling Sundrehagen.

Sundrehagen hadde noen år tidligere etablert det medisinske diagnostiseringsselskapet Axis-Shield og var på jakt etter åfinne noen som kunne produsere antistoffer fra høner.

– Han var så glad da han hørte jeg hadde en hønsegård. Vi må få en veterinær med på laget, sa han. Og min beste venn og nabo var jo det, sier Egge og peker på Larsen.

I dag har naboen tittel daglig leder og drifter selskapet som har vokst fra i underkant av to millioner i 2008 til over åtte millioner kroner i omsetning ifjor. Egge er styreleder og hans kone Marja Kristina Lundell er aksjonær. Sundrehagen eier like mye som de øvrige aksjonærene med en andel på 33,33 prosent.

– Det har vært en lang læringsperiode. Våre kunder er ekstremt nøye på dokumentasjon og leveringsdyktighet. Det kan ta opptil fem år å få godkjent et produkt, sier Larsen.

 
«Vi tapper ikke blod»
Larsen legger til at antistoff fra norske høners eggeplommer er spesielt godt egnet.

– En norsk verpehøne får én vaksine i livet. I EU får hønene totalt 21 vaksiner mot sykdommer, mens i USA er antallet 30. Den gode norske dyrehelsen gir immunapparatet overskudd til å produsere gode antistoffer. I andre land har hønene mer enn nok med å overleve sykdomspresset, sier Larsen.

Egge påpeker at bruk av høner er langt bedre enn tradisjonelt bruk av pattedyr for samme formål, og viser til at den genetiske forskjellen mellom pattedyr og fugler gir kvalitativt bedre antistoffer.

– I tillegg produserer én høne like mye antistoffer som 20 kaniner eller én sau. Og vi tapper ikke blod.

Selv forventer de sterk vekst kommende år.

– Fremtiden ser lys ut. Alt er opp til oss. Vi har flere nye anvendelsesområder på gang, og forventer en dobling av omsetning og antall ansatte innen fem år, sier Larsen.

Fylkesprofil: - Akershus-folket er heldige
Les også: Gaseller fyller spøkelsesby
Les også: Slik gjennomfører du et gasellesprang
Kommentar: Det lysner for gasellene
Gasellene 10 år: Dette har gasellevinnerne lært

Les alt om gasellene



(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.