-Det er tre ting som er viktig for å lykkes. Kapital, kompetanse og kultur, sier divisjonsdirektør for kategori og konseptutvikling Kjersti Høklingen i DNB under Dagens Næringslivs siste gasellekonferanse for året, i Oslo.

Se listen over alle årets gaseller her: Her er fjorårets gaseller

Høklingen opplyser at hele 45 prosent av gründere oppgir at det er den største barrieren for å lykkes er tilgang på kapital. Hun mener kapitaltilgangen kan økes gjennom å gjøre det mer attraktivt for nordmenn å investere i selskaper.

-I Sverige, som mottok over halvparten av investeringskronene i Norden i 2014, gis investorene skattefradrag for en andel av investert beløp i nye bedrifter, sier Høklingen.

1 av 3 mangler kompetanse

Den andre store utfordringen norske gründere opplever, er at de ikke har den tilstrekkelige kompetansen til å klare den daglige driften i bedriftene de starter.

-Når jeg treffer gründere, er de ofte fortvilet over alle tidstyvene og forteller at de bruker alt for mye tid på det administrative i forhold til det de egentlig skal og er gode på, nemlig det å utvikle virksomheten og skaffe kunder, sier hun.

Høklingen mener man i drifts- og vekst-fasen må ha bygget en solid organisasjon i tide slik at bedriften tåler rask vekst.

-I tillegg er det kjempeviktig å knytte til seg de riktige folkene i de riktige fasene, som evner å gi råd og ha den riktige kompetansen i styret og i ledelse, sier hun.

Den tredje store utfordringen norske gründere møter, er ifølge DNB-direktørens kultur. Det finnes ikke god nok kultur i Norge for at man kan prøve og feile.

-Jeg mener at vi må skape en kultur hvor gründerne gis heltestatus, en kultur hvor det er lov å feile. De som er morgendagens helter er de som våger å kaste seg ut i det ukjente, satse på sin egen idé og skape nye viktige arbeidsplasser for Norge, sier Høklingen.  

Har tro på gründerplanen

På tross av at Høklingen etterspør endringer, erkjenner hun at det allerede er igangsatt bra tiltak.

-I løpet av de seneste par årene er det igangsatt mange gode initiativer. Vi har særlig tro på den nye gründerplanen og Innovasjon Norges nye tiltak for å hjelpe enda flere i gang, sier hun.

Høklingen er imidlertid tydelig på at det trengs mer, og at alt av små og store tiltak blir viktige fremover.

-For eksempel må myndighetene fortsette arbeidet med forenkling og finansiering, investorene må komme mer på banen både med kapital og kunnskap, gründernettverk og gründerhus må satses på og vi som bank vil hjelpe bedrifter i gang, sier hun.

Ifølge DNB-direktøren, har banken hjulpet over 4.200 bedrifter til å starte for seg selv i løpet av de seneste 18 månedene.

Enhjørninger

Sverige har lenge og hatt den ubestridte posisjonen som gründerland nummer én i Norden. Der snakkes det ikke mest om gaseller, men om enhjørninger, som er gründerbedrifter som har oppnådd verdsettelser på over én milliard dollar.

Det seneste tiåret har svenskene skapt selskaper som videochat-tjenesten Skype, musikkformidlingsprogrammet Spotify, e-faktura-selskapet Klarna, samt spillprodusentene King Digital, som står bak mobilspillet Candy Crush, og Mojang, som har lagd megasuksessen Minecraft.

Høklingen peker særlig på to ting hvor Sverige har vært flinkere enn Norge.

-Skatteinsentivene er viktige. Det gis Skattefradrag inntil 650.000 svenske kroner per person per år på investeringer opptil 1,3 millioner kroner. I tillegg har svensk industrikultur stor påvirkning på hvordan svenske oppstartbedrifter tenker, sier hun.

Staten må støtte gründere

Næringsminister Monica Mæland (H) tok også turen til Oslo Plaza, hvor gasellekonferansen fant sted. Hun er enig med DNB-direktør Høklingen.

-Mange av bedriftene som skal lede vei i omstillingen av norsk økonomi er ennå ikke etablert. Vi må sørge for at det er ikke er unødvendig vanskelig å skape dem. Derfor la jeg i høst frem en ny gründerplan, hvor regjeringen foreslår å bruke mer enn 400 millioner kroner ekstra på gründertiltak i 2016, sier Mæland.

Statsråden ønsker at det skal være en kultur for gründerskap i Norge, hvor man heier på dem som vil starte bedrifter.

-Vi vil at gründere og investorer, både norske og utenlandske, skal velge seg Norge som det landet der de gode idéene skal realiseres. Derfor foreslår vi flere konkrete tiltak i gründerplanen som tar tak i nettopp dette, sier hun.

Mæland er tydelig på at Norge trenger flere gaseller.

-Norge er avhengig av at gründere og innovatører lykkes i å skape økonomisk vekst. I dag ser vi for eksempel en alvorlig reduksjon av gründere med vekstambisjoner. I 2014 oppga bare 0,8 prosent av befolkingen at de har startet bedrift med vekstambisjoner, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les mer om gasellene her

Ny taxi-app tar opp kampen med Uber

Slik føles det å gå glipp av 1,3 millioner kroner

Se video: Hvordan lykkes man som gründer?

Hvordan lykkes som gründer?
Her er gasellenes beste tips.
01:10
Publisert: