Morten Andreas Strøksnes er idéhistoriker, journalist, fotograf og forfatter.
I 2006 ga han ut boken «Hva skjer i Nord-Norge» – en slags oppfølger til Ottar Brox-klassikeren med samme tittel fra 1966.
Ifølge Dagbladets bokkritiker fremstår Brox i dag som en «reaksjonær romantiker», mens Strøksnes’ bok oppfattes som et nøkternt innspill i mulighetenes landsdel» uten ideologisk slagside, uten nedlatenhet og stakkarsliggjøring.
Strøksnes ser muligheter i fraflytningstruede samfunn i nord. Spesielt for hjembyen Kirkenes har han visjoner for et Barentsuniversitet, en jernbane fra Kirkenes til Nikel i Russland og for å knytte tettere bånd til Finland, Russland og Kina.
Når DN spør ham om hva som kjennetegner finnmarkingen velger han å svare slik:
– Da vil jeg fortelle en liten historie om en dørselger fra Vestlandet. Han fortalte at vestlendingene prutet og var «illojale». I Finnmark derimot ble han lettere en kompis med kjøperne, og da prutet de aldri. Selvfølgelig finnes det alle mulige typer i Finnmark, men vi er jo litt sære og ikke særlig til gründere og businessfolk. Noe av årsaken til det er at Finnmark alltid har vært en koloni, det har vært handelsmonopol. Det har vært forsøk på å bygge fiskeindustri – noe som aldri har fungert etter hensikten.
Fylkesvinneren:
Datanull gjør it-suksess
Tabell:
Les også:
Sprenger seg ut av kontoret
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.