– En god investering har både sunn fornuft og subjektive vurderinger som et excel-ark aldri kan fange opp, sier Reiten-partner Christian Melby.
Han har nettopp fått spørsmål om hvordan Reiten & Co. finner frem til sine oppkjøpskandidater. Reiten & Co. forvalter flere oppkjøpsfond med tilsammen 3,5 milliarder kroner i kapital. Ett svar, og to streker under, finnes ikke.
– En totalvurdering av ledelse, konkurransesituasjon og andre høyst rasjonelle forhold. Men også en «x-faktor», sier Melby.
– Vi er blant annet veldig opptatt av at vi er en ønsket partner, en partner selskapet ønsker å jobbe med, legger han til.
Leter etter vekst It-selskapet Basefarm dukket opp i et generelt søk etter norske vekstselskaper. Selskapet vokste hurtig og lønnsomheten var god. Veksten var blant annet drevet av økt behov for datalagring. Reiten & Co. tok kontakt. Selskapet møter hvert år over hundre oppkjøpskandidater. Det ender med ett til fire kjøp.
Denne gangen var det først da daværende hovedeier Schibsted skulle rydde opp under finanskrisen at muligheten bød seg.
– Det ledet til en prosess der vi også konkurrerte med andre. Men da hadde vi nok et forsprang. Dialogen var etablert og hadde allerede investert mye tid i å forstå selskapet og bransjen, forteller Melby.
Reiten & Co. kjøper heller vekstselskaper enn selskaper i modne markeder.
– Er det ikke dyrt å kjøpe selskaper som vokser hurtig?
Ledelsen er en viktig bit av totalvurderingen når man gjør en investering. Christian Melby
– I et marked med høy vekst er risikoen lavere. Er det kamp om markedsandeler er tendensen at marginene går ned. Fordi den eneste måten man kan ta markedsandeler på er å vinne fra andre, sier Melby. En annen viktig faktor er ledelsen. Reiten & Co. er ofte ute etter ledere som har lyst – og evne – til å ta selskapet utenfor landets grenser. Oppkjøp er også en del av strategien.
Eksempelvis har Basefarm etablert seg i Sverige og Nederland de siste årene.
– Hva kjennetegner en god leder?
– Vanskelig å være kategorisk. Tildels er det situasjonsbetinget. Men jeg mener det går mye på kompetanse om bransjen og selskapet man leder, samt energi og motivasjon for å lede de planene som må til. Man må ha vilje til å kommitere seg i 3–7 år, og noen ganger lenger, svarer Melby, som liker å ta en kaffe eller et glass vin sammen med ledelsen før investeringen.
– Jeg er skeptisk til å få tilsendt en cv og bruke konsulenter til å intervjue ledelsen. Ledelsen er en viktig bit av totalvurderingen når man gjør en investering.
Kartla kjøper Norge-sjef Bjart Kvarme var i ledelsen også da Basefarm ble kjøpt opp i 2009.
– Vi brukte god tid sammen med Christian og Reiten og fikk inntrykk av at de var skikkelige og ordentlige folk som ville utvikle bedriften videre. Det inntrykket har vi fått bekreftet, sier Kvarme.
Før kjøpet gjorde Reiten & Co. også en analyse av hvem som kan være neste kjøper av Basefarm. I løpet av et år eller to blir selskapet trolig solgt videre.
– Det kan være en serviceleverandør av ulike it-tjenester. Vi har også sett at telekomaktører har vært aktive med å kjøpe hostingselskaper. En annen gruppe er internasjonale selskaper som ikke konkurrerer med oss i dag, men der vi har en hypotese om at de kanskje vil etablere seg i Norge og Sverige. I tillegg tror vi, siden dette er et marked med mange oppkjøpsmuligheter, at det vil være interesse fra andre private equity-aktører. Vi får i alle fall mange telefoner, sier Christian Melby.