– Ting tar lengre enn man tror, sier bar- og restauranteier Jan Vardøen.

Han har i løpet av sine 16 år i Oslo gjort Grünerløkka til sitt nedslagsfelt. Han står bak Bar Boca, Los Lobos, Hotel Havana, Parkteatret, Villa Paradiso, Aku Aku og The Nighthawk Diner. Og nå nylig tre etablissementer i Oslos nye mathall. Men det har ikke vært lett.

– Det er vanskelig å være pioner. Oslo-folk er en homogen gruppe, alle snur på én gang, sier han.

Ikke som ventet
Vardøen har fortsatt til gode å tjene penger på delikatesseforretningen Hotel Havana.

– Jeg trodde det ville gå bra å selge gode råvarer og sydlandske smaker fordi Oslo-folk reiste mye og var urbane. Det skjedde ikke, sier han.

Vardøen presiserer at utviklingen i dag er positiv.

Han beskriver Oslo-folk som nysgjerrige og åpne for nye smaker, men det betyr ikke at de byttet ut matpakken med delikatesser uten videre. Vardøen tror det henger sammen med at Oslo-borgere har et mindreverdighetskompleks.

– Vi har et mindreverdighetskompleks når det gjelder høykvalitets mat. Det er nesten så vi føler vi ikke fortjener det.

32.000 besøkende
Derfor var Vardøen nervøs i forkant av etableringen av Oslos nye mathall. Men senest forrige uke kom 32.000 besøkende innom.

– Oslo-folk kommer inn på mathallen og bestiller et glass rødvin klokken 12 på en onsdag uten å blunke, sier han.

Etter syv uker har omsetningen i Mathallen bikket 35 millioner kroner.

– Har Oslo-borgere dårligere smak enn andre europeiske storbyer?

– Langt ifra. Fordelen med Oslo er at folk har penger og dermed også muligheten til å prøve ny mat, sier han.

Madcon på Oslo-listen: – Vi har feiret nok (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les alt om gasellene