- Oppdatert artikkel-
Gasslekkasjen ved Visund-plattformen i Nordsjøen ble stanset like før klokken 13 lørdag. Uhellet har sammenheng med hendelsene fredag, opplyser Statoil.
– Foreløpige opplysninger tyder på at lekkasjen oppsto i et stigerør fra en produksjonsbrønn for gass, sier Statoils informasjonsdirektør for norsk sokkel, Jone Stangeland, til NTB.
Lekkasjen ble oppdaget i forbindelse med at produksjonen skulle stenges som følge av fredagens problemer ved Visund og Njord.
Nå kan alle de 63 evakuerte vende tilbake til plattformen.
Lekkasjen oppsto nær havbunnen, omkring 200 meter fra selve plattformen. I og med at vinden blåste gassen vekk fra Visund, ble faren for eksplosjon mindre enn den ellers ville vært.
– Men jeg vil ikke bagatellisere hendelsen. Det er alltid alvorlig når en gasslekkasje oppstår, understreker Stangeland.
IKke noe man skal ta lett på
Situasjonen er dermed nå under kontroll.
- Alle hydrokarbonlekkasjer er alvorlige. Gass på avveie er ikke noe man skal ta lett på. Men Statoil har været med seg; vinden blåser gassen vekk fra innretningen, sa pressekontakt Øyvind Midttun i Petroleumstilsynet til DN.no før lekkasjen ble stanset.
- Såvidt vi kan vurdere har Statoil kontroll rent beredksapsmessig, la han til.
Fokus på å få folk ut
Visund-plattformen drives av Statoil, og har drevet gassproduksjon siden 2005.
- Vi fokuserer nå på å få overblikk over situasjonen, og vår første prioritet er å ta vare på menneskene som er involvert i situasjonen. Deretter prioriterer vi å beskytte miljøet og den tekniske integritet for anlegget, skrev Statoil i en pressemelding i formiddag.
- Vår beredskapsorganisasjon jobber nå for å bringe folk i sikkerhet og vil holde fortløpende kontakt med myndighetene, het det videre.
Ulykkesplattform
Dette er ikke første gangen det er gasslekkasje på Visund-plattformen. Også i 2006 var det en større gasslekkasje.
Visund-lekkasjen var den største lekkasjen i prosessområder på norsk sokkel i nyere tid. 900 kilo gass i sekundet blåste ut av et hull i fakkelrøret, som oppsto fordi en metallplate i fakkeldunken kollapset.
Les også: Designfeil bak Visund-lekkasjen
Denne gangen er det imidlertid portlekkasje i et gassrør.
Sårbar for gassbobler
Visund er en flytende plattform, og gasslekkasjer i vannet under en slik plattform kan føre til at den synker fordi den kan tape oppdrift.
- Såvidt jeg har forstått er ikke situasjonen sammenlignbar der. Jeg har spurt om det, og fått beskjed om at det trenger man egentlig ikke å tenke på, sa Midttun.
Snorre A-plattformen kunne ha sunket etter gasslekkasjen der i 2004.
Ettersom plattformen flyter, er den følsom for endringer i tettheten i vannet. Når store mengder gass stiger opp fra havbunnen, dannes det bobler. Jo større havdyp, jo mer ekspanderer gassen. Dette fører til at tettheten i vann synker, og dermed mister plattformen oppdrift. Den kan da få slagside eller i verste fall synke, skrev Aftenposten i 2004.
Produksjon i 12 år
Produksjonen på Visund startet våren 1999.
Feltet er bygget ut med en flytende bore-, prosesserings- og boligplattform. Brønnene på feltet er knyttet til plattformen med fleksible stigerør.
Oljen går i rørledning til Gullfaks for lagring og eksport. Gasseksporten til kontinenten startet 7. oktober 2005.
Les også: Avslørte dårlig stål på fire Statoil-plattformer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.