Finansministrene i landene i G20-gruppen møttes i Paris fredag kveld. De vil nok benytte sjansen til å si noen alvorsord til sine europeiske ledere.
– Møtet er et viktig samlingspunkt før toppmøtet i Cannes og en verdifull mulighet til å legge press på eurosonen, sier en delegat fra et av landene utenfor sonen.
Toppmøtet er neste måned, og en kilde i det franske finansdepartementet sier det er avgjørende å finne elementene som kan stabilisere eurosonen for at G20 skal bli en suksess.
– Nok ressurser
USAs finansminister Timothy Geithner er ikke i tvil om at EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) har nok ressurser til å løse gjeldskrisen i eurosonen.
– Når vi ser på verden i dag, har IMF betydelige, frie og tilgjengelige finansielle ressurser, sier han i et intervju med CNBC.
– Selvsagt har Europa som helhet nok ressurser tilgjengelig til å bidra til å løse de økonomiske vanskelighetene. Problemene de står overfor i Europa, er kompliserte å løse, men godt innenfor de ressursene Europa har, sier han.
Den franske og tyske finansministeren møttes i Paris i forkant av G20-møtet og slo fast at de arbeider seg fram mot en omfattende plan for å takle eurokrisen.
Målet er å enes om en pakke for å stabilisere eurosonen, finne svar på Hellas-spørsmålet og finne ut hvordan man kan få maksimal effekt av eurosonens redningsfond EFSF, slo Frankrikes finansminister François Baroin fast.
– Bare løfter
Canadas finansminister Jim Flaherty la for sin del an en kritisk tone før avreise til Paris.
– Vi har hørt mange løfter fra eurolandene, men tiltakene så langt er ikke nok, sa han.
– Det er helt avgjørende at Europa innfrir forventningen om en omfattende tiltakspakke som skal håndtere statsgjelden, sa han.
Selv om situasjonen fortsatt er mest prekær i Hellas, havnet Spania igjen i søkelyset da Standard & Poor's nedgraderte landets kredittverdighet, slik deres kolleger i Fitch gjorde forrige uke. Spanias økonomi er langt større enn Hellas', og dersom EU må trå til med tiltak her, blir det dyrt. Den samme bekymringen gjelder Italia.
Likevel vil trolig eurokrisen bare bli nevnt kort i sluttkommunikeet fra finansministermøtet, mens EU arbeider med å få på plass en tiltakspakke som kan behandles på Unionens eget toppmøte 23. oktober.
I 2009, etter at finanskrisen var et faktum, samlet G20-landene seg om tiltak for å stimulere økonomien. Nå er gruppen mer splittet, ikke bare på grunn av eurokrisen. Det dreier seg også om konflikten mellom USA og Kina om verdien på kinesiske yuan.
Les også: Ber tyskerne ta over hele Hellas (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.