Minst 17 mennesker ble såret i sammenstøtene utenfor nasjonalforsamlingen i hovedstaden. Urostiftere kastet bensinbomber, søppel og murbiter som de hentet fra bygningene rundt Syntagmaplassen. Tåregassen lå tett over plassen, mens politiet kjempet for å få kontroll.
En maskert og hettekledd gjeng gjorde hærverk i et varehus, og det var gatekamper utenfor en rad med luksushoteller like ved.
Samtidig ville ikke de mange grekerne som ønsket å ytre sin mening på fredelig vis, forlate stedet. Ifølge myndighetene var det 70.000 demonstranter på Syntagmaplassen, mens fagforeningene mener det var rundt 200.000.
Leger og bakere
«Nå eller aldri. Regjeringen, IMF og EU må ut», het det på et av bannerne til demonstrantene. Også i byene Thessaloniki, Patras og Heraklion var det store demonstrasjoner onsdag.
– Vi har ingen fremtid her. Alle unge vil ut av landet. Og det gjør de lurt i, sier 17 år gamle Anastasia Kolokotsa til Reuters.
Greske fagforbund lammer Hellas med en to dagers generalstreik, i protest mot en tiltakspakke som Hellas' regjering har lagt fram for nasjonalforsamlingen.
Offentlige tjenestemenn, leger, lærere, sjøfolk, drosjesjåfører, meklere, bakere og ansatte på bensinstasjoner deltok alle i streiken.
Til tross for protestene ble det onsdag kveld klart at greske politikere går inn for den nye sparepakken.
Tom for penger
Sparetiltakene innebærer blant annet nye lønnssystemer og permittering av flere tusen offentlig ansatte. Nasjonalforsamlingen har måttet vedta sparetiltakene innen uka er omme for å møte krav fra Hellas' kreditorer, EU og Det internasjonale pengefondet (IMF). Den greske regjeringen har opplyst at den går tom for penger i midten av november.
Generalstreiken rammer bredt og har også ført til at om lag 150 nasjonale og internasjonale flyginger er blitt kansellert.
Politiet er derimot ikke tatt ut i streik, og onsdag var 5.000 politifolk i gatene i Aten for å håndtere demonstrasjonene i byen.
Ber om ja
Finansminister Evangelos Venizelos ba onsdag de folkevalgte innstendig om å stemme ja til regjeringens sparetiltak onsdag kveld.
Han fikk støtte fra alle de 154 medlemmene av regjeringspartiet, men forslaget skal gjennom en endelig avstemning i nasjonalforsamlingen torsdag.
Venizelos sier han håper på en endelig løsning på krisen under EU-toppmøtet i Brussel til helgen.
– Frem til søndag kjemper vi det største slaget av dem alle, sier finansministeren.
Lederne i eurosonen jobber febrilsk med å bli enige om en omfattende pakke krisetiltak. Frankrike sier det vil komme konkrete resultater fra toppmøtet, mens Tysklands Angela Merkel advarer om at eurokrisen ikke lar seg løse med et enkelt toppmøte.
«Uformelt» i Frankfurt
Den franske presidenten Nicolas Sarkozy rakk et kort besøk hos sin kone Carla Bruni på fødeklinikken onsdag, før han satte seg på flyet til Frankfurt for å møte Merkel.
Til Frankfurt skulle også Den europeiske sentralbankens sjef Jean-Claude Trichet og hans etterfølger Mario Draghi, EUs president Herman Van Rompuy, EU-kommisjonens leder Manuel Barroso og IMF-sjef Christine Lagarde. Sarkozys kontor omtalte like fullt møtet som «uformelt».
En nedgradering av Spanias gjeld har bidratt til å legge ytterligere press på eurolederne. Kredittvurderingsbyrået Moody's kutter Spanias rating med to hakk fra A1 til Aa2 fordi de mener at det ennå ikke foreligger noen troverdig løsning på landets økonomiske krise.
Les også:
Greske politikere sier ja til nye sparetiltak
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.