Forskere ved universitetet i Utah har oppdaget et gigantisk basseng med magma dypt (25-45 kilometer) under verdens eneste aktive supervulkan i Yellowstone nasjonalpark, skriver nbcnews.com.

Det nylig oppdagede bassenget inneholder 46.000 kubikk-kilometer med magma, som er nok til å kunne fylle hele Grand Canyon 11 ganger. Bassenget er fire ganger større enn det allerede kjente kammeret med magma under Yellowstone.

Oppdagelsen er redegjort for i en artikkel i det anerkjente vitenskapstidsskriftet Science. Forskerne presiserer at oppdagelsen hverken øker eller reduserer risikoen for et nytt vulkanutbrudd.

I Yellowstone har forskerne funnet spor etter tre tidligere utbrudd med 600.000-700.000 års mellomrom. Nå er det 640.000 år siden siste utbrudd. I mai ifjor buldret det i supervulkanen etter et jordskjelv i området, og det ble i den forbindelse blant annet lagt ut en video på Youtube av bison som flykter ut av parken.

- Sivilisasjonen vil rakne

Hvis Yellowstone får et nytt utbrudd, er det ifølge Wikipedia antatt det kan ødelegge tilnærmet alt liv på det nord-amerikanske kontinentet og fylle atmosfæren med aske i mer enn fire år. Professor Michael Rampino ved Universitetet i New York sa følgende til NRK i 2010 om konsekvensene av et nytt utbrudd i Yellowstone:

- Klimaeffektene fra utbruddet vil komme fra vulkanavfall i atmosfæren som vil spre seg over hele verden. Det vil føre til nedkjøling og ødelagte avlinger. Sivilisasjonen vil rakne i sømmene.

De tre store utbruddene fra supervulkanen i Yellowstone har vært på henholdsvis 2.500 kubikk-kilometer, 280 kubikk-kilometer og 1.000 kubikk-kilometer.

Til sammenligning sendte et av de største vulkanutbruddene i nyere tid, Krakatau i Indonesia i 1883, ut 25 kubikk-kilometer lava og aske. Eksplosjonen fra det utbruddet kunne høres i Australia, nesten 5.000 kilometer unna.

Det store vulkanutbruddet fra Eyafjallajökul på Island i 2010, som lammet den europeiske flytrafikken i en periode, var på 0,14 kubikk-kilometer.

 

Les også: Asia i dag: Vulkanutbrudd kan utrydde Japan

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Setter 12.000 års stabilitet i fare

– Ti ganger større risiko for hetebølger i Europa