Når filmen skal snurres, lyset dimmes og popkornet knaskes, blir det fort stusselig med en 50-tommers TV. Om lommeboka ikke skal åpnes desto mer, blir løsningen en projektor. Da kan du få så stort bilde du bare vil – inntil 300 tommer – og et bra lerret trenger ikke å være dyrt.
Du kan fint få en god bildekvalitet med en rimelig projektor. Om svartnivået er mørkt og lysstyrken er høy, er mye gjort. I et mørkt rom er svartnivået det viktigste, mens i et belyst rom er det viktigere med høy lysstyrke, da dette uansett vil lure frem et subjektiv mørkere svartnivå.
Ting å passe på
Foruten lysstyrke og svartnivå må en god projektor også kunne gjengi bildet med minst mulig støy. Typisk er moskitostøy, som har fått navnet fordi støyen på skjermen minner om en myggsverm. Dette kan forårsakes av en dårlig prosessor, men også av for stort hvitsegment på et DLP-fargehjul.
Selv rimelige projektorer bør ha et skarpt bilde. Men optikken er ikke finslipt nok til å fordele lyset fullt så jevnt som en dyr, hvilket gjør at bildet ikke er like lyssterkt over hele lerretet. Det skal likevel ikke være noe man legger merke til når man ser noe annet enn testbilder, og ingen av testens projektorer har dette som et irritasjonsmoment.
Til slutt er viftestøy en faktor. Billige projektorer har ofte mer viftestøy, fordi kabinettet er mindre og viften likeså – og derfor må jobbe på høyere turtall. Høyere turtall er mer hørbart. I tillegg er kulelageret i viften ofte dårligere, som gir mer friksjon. Derfor anbefaler vi å ha projektoren i økonomimodus (halv lampestyrke) om kvelden når man ser film, som gir lavere viftestøy. I lysere rom kan man trenge den ekstra lysstyrken, og dermed måtte tolerere mer viftestøy.
Optisk linsejustering
I denne prisklassen kan man ikke forvente optisk linsejustering (lens shift), som gjør at bildet uproblematisk kan justeres i høyderetningen uten å vinkle selve projektoren og skape et uønsket trapesformet bilde. Av testens projektorer er det kun BenQ W1300 som har dette.
3D
Alle projektorene bortsett fra InFocus sin er 3D-klare. Optoma og BenQ har ett par medfølgende briller, øvrige må kjøpes ved siden av. Vi har ikke testet med 3D, og kan dermed ikke uttale oss om hvordan 3D-effekten fungerer på de enkelte projektorene.
Vivitek H1180HD
Mye lys, lite varme
Til tross for mange innstillingsparametere blir kommer Vivitek aldri helt i mål med bildekvaliteten.
Hva bildestøy angår, er projektoren god, uten mange artefakter. Sjatteringer på blå himmel er jevne, og bildene er skarpe. Vivitek har også en god opplevd kontrast, med testens nest mørkeste svartnivå kombinert med nok lys.
Problemet til Vivitek ligger i at fargene ikke er mettet nok. Projektoren er lyssterk nok, men jeg mistenker at det er et litt for stort hvitsegment på fargehjulet for å jukse frem mer lysstyrke. Det betyr at det går mindre lys gjennom hver farge, som gir en blassere fargegjengivelse. En blå himmel ser nokså grå ut, og ansikter ser nesten sykelig blasse ut. Projektoren er utstyrt med Brilliant Color, som skal gi nettopp mer mettede farger. Men i Viviteks tilfelle ser funksjonen til å gjøre mer med den generelle lysstyrken enn fargemetningen.
Les hele testen hos Lyd og Bilde.
InFocus IN3128HD
Ekstrem lysstyrke
Testens mest lyssterke projektor er arvtakeren etter en tidligere vinner. Dessverre har ytterligere økt lysstyrke gått på bekostning av bildekvaliteten.
Svartnivået er litt gråere enn de beste, men dette kompenseres for av den ekstreme lysstyrken. I økomodus er den mer lyssterk enn hver enkelt av de andre med full styrke. Og ytterligere 20 prosent økning ved full lampestyrke. Dette gjør InFocus best synlig av alle i dagslys.
Heller ikke InFocus har veldig mettede farger, men den er ikke like blass som Vivitek. Med unntak av blått, som mangler litt trøkk og som gjør at en blå himmel ser gråere ut enn den skal.
Det er bildestøy som blir InFocus sitt banesår. Det er tidvis svært mye moskitostøy i bildet. Ansikter på film bærer preg av mye støy, det samme gjør en galakse der den står mot et svart univers i BBCs ”Wonders of the Universe” på Blu-ray. Dette er skuffende, for forgjengeren som ble testvinner hadde slettes ikke denne mengden bildestøy. Dette kommer sannsynligvis av den enda høyere lysstyrken.
Les hele testen hos Lyd og Bilde.
Optoma HD131Xe
Helt grei
Testens billigste projektor trenger nesten ikke bildejustering. Fargene er gode, men noe bildestøy forekommer.
Optoma har litt mørkere svart enn InFocus. Men helt mørkt er det ikke, og fordi lampestyrken er testens svakeste, blir bildene noe flate og med mindre nyanserte sjatteringer i lys. En stjernehimmel mangler lysstyrke i stjernene, likeledes som duse skyer mot himmelen mangler graderinger av lys.
De fleste scener på film er tross alt ikke bekmørke, og i dagslysscener er bildene gode. Fargene er godt mettet og godt balansert, spesielt i ”Brilliant Color”-modus som forsterker sekundærfargene. Ansikter ser friske og nøytrale ut.
Det som trekker ned er tidvis bildestøy i sjatteringer fra lyst til mørkt. Det er også noe moskitostøy i bildene, men ikke i det hele tatt så ille som hos InFocus. Det finnes støyreduksjon, men denne hjelper ikke på støy forårsaket av projektoren selv, da dette tydeligvis introduseres etter støyreduksjonen i signalveien.
Les hele testen hos Lyd og Bilde.
Acer H7532BD
Positiv overraskelse
Acer er ikke best kjent for sine hjemmeprojektorer. Derfor er det overraskende å konstatere at denne er meget god.
Testens nest høyeste lysstyrke kombinert med et mørkt svartnivå sørger for bilder med trøkk i.
Det er svært lite støy i bildet, med jevne sjatteringer. Det synes spesielt godt på skyer mot himmelen, som har flere lysnyanser med Acer enn med nesten alle de andre i testen. Nydelige galakser i dokumentaren ”Wonders of the Universe” synes med en bråte detaljer. Og det er ingen kunstige tillagte artefakter, som for eksempel en skinnende sol som med InFocus får en kunstig ring rundt seg. Det kunne bare vært litt bedre smell i blått, slik at en blå himmel ble blåere.
Fargegjengivelsen er god, med nøytrale ansikter med fin fargemetning og god skarphet.
Les hele testen hos Lyd og Bilde.
Epson EH-TW5200
Best i dagslys
Testens eneste LCD-projektor har knalle farger og fungerer like godt i dagslys som om kvelden.
Epson har skikkelig smell i fargene, uten at de er overdrevne. Ansikter gjengis nøytralt hudfargede, med en frisk glød. Skarpheten i skjeggstubber er ikke helt på høyde med de skarpeste, men absolutt godkjent.
Hvitt lys er ikke kraftigst i testen, men lysstyrken i farger er desto høyere. Slå over til full lampemodus, og Epson har plutselig det nest lyseste, hvite lyset – fremdeles med full fargemetning. Skulle jeg hatt en ren dagslysprojektor, ville det vært denne.
Dessverre har Epson testens blasseste svartnivå. Stjernehimmelen er grå og flat, og selv ikke med full lampestyrke kamufleres dette. Dette er derfor ikke projektoren for ”film noir” som Batman, Terminator og Alien. Men dagslysscener ser meget bra ut. Man kan få bedre svartnivå ved å aktivere dynamisk iris, men vi foretrekker denne deaktivert.
Et pluss med LCD-teknologien er at man slipper regnbueeffekten fra DLP, og at øynene gjerne slapper mer av.
Les hele testen hos Lyd og Bilde.
BenQ W1300
Makeløst bilde
Klassens beste DLP-projektor gir skarpe, fargerike bilder. Kontrasten er i toppklasse, og bildene er nærmest støyfrie!
Svartnivået til BenQ er desidert mørkest i testen. Og lite justering må gjøres for å få det sånn: to knepp ned på lysstyrke, fem knepp opp på kontrast.
Svart er bekmørkt, mens fargemetningen er den beste blant DLP-projektorene. Ingen av de andre med unntak av LCD-projektoren fra Epson kan matche fargelysstyrken til BenQ. Resultatet er blendende bilder. Nattehimmelen er stjerneklar. Sjatteringer på himmelen er jevne og nyanserte, og en blå himmel midt på dagen er virkelig blå. Kanskje litt overdrevent blå, men det er i praksis ikke noe problem. Ansikter gjengis meget skarpt, og med flotte hudtoner.
Dette er testens skarpeste og samtidig reneste bilde.
Legg til at dette er DLP-projektoren med best fargemetning ved full lysstyrke, og du har en glimrende dagslysprojektor. I motsetning til i økomodus blir viften da sjenerende, men det gjelder dem alle.
Les hele testen hos Lyd og Bilde. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.