Fjoråret ble historiens nest beste for det norske oljefondet. En avkastning på hele 447 milliarder kroner skyldes mest av alt svært solid utvikling i verdens aksjemarkeder gjennom store deler av året.

Men fondet klarte også å hente ut enda litt mer avkastning enn den generelle markedsoppturen isolert sett skulle tilsi. Fondet oppnådde en meravkastning i forhold til referanseindeksen det måles mot.

Gigantene leverer
Noe av årsaken finner vi i fondets aller største investeringer. Flere av gigantene leverte en avkastning som overgikk markedet forøvrig. Oljefondet har tatt store posisjoner i flere av verdens største og mest kjente selskaper, som Nestle, Shell, HSBC og Apple.

- Vi har hatt en meravkastning i nesten alle sektorer, og det er et bredt sammensatt bilde. Men vi har likevel sett at det er mange av de store beholdningene vi har som har bidratt mest til den positive meravkastningen vi har hatt på aksjesiden, sier oljefondsjef Yngve Slyngstad til DN.no.

Oljefondets ti største aksjeinvesteringer var ved utgangen av 2012 verdt 186 milliarder kroner og disse utgjorde dermed åtte prosent av de totale aksjeinvesteringene på 2336 milliarder kroner.

Får mer i løpende avkastning
Samlet sett ga fondets aksjeinvesteringer en avkastning på i overkant av 18 prosent ifjor. Dette var 0,5 prosentpoeng bedre enn fondets referanseindeks. Til sammenligning ga renteporteføljen en avkastning på 6,7 prosent, 0,3 prosentpoeng svakere enn referanseporteføljen.

Slyngstad har også merket seg en svært spesiell utvikling. Dersom vi ser bort fra verdiendringer i beholdningene gir aksjer nå en høyere løpende avkastning enn rentepapirer.

- Den løpende avkastningen vi har på våre aksjeinvesteringer i form av dividende er faktisk høyere enn den avkastningen vi har på obligasjonsporteføljen i form av renter, sier oljefondsjefen.

Høydesyk
Den sterke utviklingen fra fjoråret har fortsatt inn i det nye året. Mens fondet ved nyttår var verdt i overkant av 3800 milliarder kroner, har verdien allerede steget til nærmere 4100 milliarder kroner.

- Har det steget så mye at dere er blitt høydesyke?

- Vår jobb er å alltid være bekymret for utviklingen i verdens finansmarkeder, så derfor er det alltid en mulighet for det, humrer Slyngstad.



Oljefondets største investeringer

LES OGSÅ:

<b>Tjente 447 milliarder ifjor</b>

<b>Oljefondet debuterer i amerikansk eiendom</b>

<b>Trener på å bli oljefond-leder</b>

<b>- Dere har alle Guds penger</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.