Den taiwanske storprodusenten Foxconn vurderer å opprette nye høyteknologifabrikker i USA og Indonesia. Merkelappen «Made in China» begynner å bli en byrde.

Foxconn er storleverandør av deler til det amerikanske selskapet Apples nettbrett Ipad og smarttelefonen Iphone. Søndag orienterte selskapets leder Terry Gou ansatte om at Foxconn vurderer å spre virksomheten lenger vekk fra det nåværende kjerneområdet.

Gigantfabrikkens ledelse mener den har få valg dersom den skal beholde inntektsmarginene og holde seg foran andre selskaper og konkurrenter som har kopiert Foxconns omfattende strukturer og instrukser for å skape egen suksess.

– Må til USA
– USA er et marked vi må dra til, sa Gou på selskapets nyttårsfest søndag. Mange kunder og partnere har bedt Foxconn om å åpne virksomhet i USA, ifølge Gou. Tanken er å knytte avansert produksjon nærmere teknologiutviklingens hjemmebase.

Samtidig vil Indonesia bli et land med topprioritet. Både kvalifiserte arbeidere og lave lønnskostnader gjør landet meget attraktivt. Det vil også passe godt med planene om å utvikle og selge telefoner i landet sammen med det canadiske selskapet Black Berry, som satser stort for å snu en nedadgående tendens.

– Foxconn har ikke noe annet valg, sier fondsstyrer Danny Lee i Mega Financial Holding.

– Kina er ikke lenger et produksjonssenter for verdensomspennende selskaper, og spesielt i PC-industrien, tilføyer han.

Foxconns ambisiøse planer er å heve årsinntekten fra 133 milliarder amerikanske dollar i 2013, cirka 800 milliarder kroner, til 333 milliarder dollar i 2023.

Bankskandale
Uro over utviklingen i Kina er omfattende og gjelder mange deler av Kinas næringsliv.

Helt akutt i disse dager er frykten for en forestående sjokkbølge i Kinas finansverden der et investeringsprodukt med en samlet verdi på rundt 3 milliarder kroner, solgte til flere hundre personer, neppe vil klare å utbetale den forventede gevinsten.

Ansatte i Kinas største bank ICBC solgte «Credit Equals Gold #1 Trust Product» til rike kinesere med et løfte om 10 prosent avkastning i året. Men kullselskapet som pengene skulle investere i, kom aldri på beina. Selskapet fikk ikke lisens. Selskapet som lagde fondet, China Credit Trust, sier at det ikke vil klare å betale tilbake summen på 3 milliarder kinesiske yuan, eller det samme i norske kroner, når fristen forfaller fredag.

Raseri
Det er frykt for at raseriet og misnøyen som vil oppstå, raskt kan spre seg til andre deler av det som omtales som Kinas «skyggebanksystem», der private investorer og innskytere spekulerer i å vinne store penger. Det er uvisst hva Kinas myndigheter vil gjøre.

– ICBC og China Credit Trust gravde et hull, dekket det med en stråmatte og bad oss hoppe på den, sier Gao Yi, en investor som satset nesten 3 millioner kroner av familiens penger, til nyhetsbyrået AFP.

China Credit Trust solgte investeringsproduktet til 700 av de mest velstående av kundene til Industrial and Commercial Bank of China fra 2010 (ICBC).

ICBC er ikke bare Kinas, men verdens største bank og en av Kinas fire store statseide banker.

– Mister sin sjarm
Siste utgave av det velrenommerte og globale britiske ukemagasinet The Economist har som hovedtema «China loses its allure», eller «Kina mister sin sjarm».

Internasjonale medier har rapportert om stadig nye vanskeligheter for vestlige selskaper, ikke minst de store, som vil inn på det kinesiske markedet. Blant dem som The Economist nevner som nå vil ut, er for eksempel kosmetikkselskapene Revlon og L'Oréal, den amerikanske elektronikkjeden Best Buy, tyske Media Markt, internettgiganten Yahoo, den britiske butikkjeden Tesco.

I en lederartikkel skriver bladet at Kinas økonomiske reformer siden 1978 begeistret både kinesere og internasjonal storkapital. Da finanskrisen kom, så mange på Kina som redningen.

– Nå ser det ut som om gullrushet kan være over, skriver bladet.

Les også: Asia i dag: Kinesisk "penge-skvis" sprer seg
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.